Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie

‘Weg van het meesterwerk’ is als ‘Vlaanderen Vakantieland’, maar dan wél interessant ★★★★☆

In ‘Weg van het meesterwerk’ maakt Thomas Vanderveken een historische roadtrip in het spoor van drie wereldberoemde werken van Vlaamse Meesters.Beeld VRT

In de veelheid aan nieuwe tv-programma’s waren we even vergeten dat we naar Canvas zaten te kijken. En dat is een compliment voor de makers van Weg van het meesterwerk. Het nieuwe programma van Thomas Vanderveken had net zo goed op Eén kunnen zitten.

Is het niet geweldig vreemd dat de voornaamste werken van de Vlaamse Meesters, niet langer in eigen land zijn te bewonderen? Dat vond VRT-cultuur-manusje van alles Thomas Vanderveken ook. Dus ging hij op zoek naar het traject dat bepaalde topwerken doorheen de eeuwen hebben afgelegd. In deze eerste aflevering: De korenoogst van Pieter Bruegel.

Het is onzinnig om die rondreis hier beknopt uit de doeken te doen. Al was het maar omdat Vanderveken het zélf zeer verhalend, bijna spannend weet te vertellen. Door langs te gaan in de archieven, te praten met de kenners, en tussendoor de route te laten illustreren op een vintage-ogende doch zeer summiere, infografische wijze. Die geschiedenis willen we u niet spoilen, mocht u Weg van het meesterwerk later nog inhalen.

Citytrippen

Tegelijk is het onduidelijk of de vele tussenshots wel nodig zijn van een Vanderveken die slo-mo door de straten kuiert, die in de hoogte naar de wolkenkrabbers staart of die in het ijle door het taxiraam tuurt. Ze hebben ons hoe dan ook op het verkeerde been gezet. Dit had net zo goed een interessante Vlaanderen vakantieland kunnen zijn. In combinatie met een historische School TV.

Maar het moet gezegd, die verteltechniek van het al wandelend recht in de camera kijken, die beheerst deze vliegende reporter nog van zijn tijd bij wijlen het toerismeprogramma. En dat werkt nog steeds. Die grootse breedhoekbeelden van de eigenlijke werken op hun huidige locaties - zoals De korenoogst in het Metropolitan Museum of Art in New York - die geven wel goesting om opnieuw te citytrippen. De Vlaamse meesters achterna. En is dat niet net de opdracht van de omroep? Om mensen weer goesting te geven om aan cultuur te doen?

Elke woensdag om 21.20 uur bij Canvas.