Videospeler inladen...

Brandweerman die bij zoekactie Wilrijk was: "Speurhond inzetten is snelste manier om slachtoffers onder puin te vinden"

De hulpdiensten hebben gisteren in Wilrijk verschillende speurhonden ingezet bij de zoektocht naar mensen die onder het puin bedolven waren na de instorting van drie huizen. "We beschikken over speciale apparatuur om slachtoffers onder het puin te detecteren, maar de speurhond inzetten, blijft de snelste manier om slachtoffers te zoeken", zegt brandweerman Marc Bogaert in "Vandaag" op Eén.

De brandweer en de civiele bescherming hebben tijdens de zoekactie naar slachtoffers van de instorting van drie huizen in Wilrijk een beroep gedaan op hun speurhonden. Drie vermiste personen werden levend van onder het puin gehaald. Vannacht werd een overleden vrouw van 87 gevonden.

Brandweerman Marc Bogaert heeft in "Vandaag" op Eén uitgelegd hoe zo een zoekactie wordt uitgevoerd.

"In principe ga ik eerst het terrein verkennen om te kijken naar de toestand van het terrein. Dan krijgt de hond zijn commando om te gaan zoeken. De hond doet dat onaangelijnd en is daar vrij in. Het enige wat wij moeten doen, is de hond sturen, zodat er geen stukken worden overgeslagen", aldus Marc Bogaert.

"De honden zijn opgeleid om levende personen te detecteren. Voor de hulpdiensten zijn de levende personen belangrijker, omdat die er zo snel mogelijk vanonder gehaald moeten worden. De hond gaat niet met zijn neus snuffelen over het puin. De geur van levende mensen komt omhoog. Dat is warme lucht ook deels. De geur verspreidt zich zoals een rookwolk. Op die manier kan de hond detecteren zonder dat hij effectief met zijn neus aan de grond is."

De grote opdracht van de speurhondenbegeleider is zijn speurhond observeren. "De hond is een meester in non-verbale communicatie en hij is ook de specialist in het zoeken. Het is aan ons om te analyseren welke signalen de hond geeft. Wanneer hij effectief bij een slachtoffer is, gaat hij blaffen. Ondertussen heeft hij al heel veel signalen gegeven. Bijvoorbeeld dat hij een geur ontdekt heeft, maar nog niet volledig uitgewerkt heeft."

"Die signalen zijn verschillend van hond tot hond. Sommige honden leggen de oren plat of doen de staart omhoog. Er zijn er ook die de romp groter of kleiner maken. Dat verschilt van hond tot hond. Vandaar dat elke begeleider heel goed zijn hond moet kennen. We leiden onze speurhonden zelf op", zegt Marc Bogaert.

Altijd dubbele controle, want berging van een slachtoffer is gevaarlijk voor hulpverleners en slachtoffer

Wanneer een hond een slachtoffer heeft gedetecteerd, laat de brandweer altijd een tweede hond het resultaat van de eerste hond bevestigen. "Dat is een doublecheck. Een berging van een persoon onder het puin bijzonder arbeidsintensief is en ook niet zonder gevaar, zowel voor hulpverleners als de persoon die er onder zit. Vandaar dat er bijna tweehonderd procent zekerheid moet zijn, dat er een slachtoffer zich onder het puin bevindt", zegt Marc Bogaert.

"Naast de hond zijn er nog technische middelen die ook kunnen worden ingezet, maar de hond inzetten blijft de snelste manier om slachtoffers onder het puin te zoeken."

Volgens de brandweerman kan in principe elke hond een speurhond worden. "Maar de hond moet voldoende temperament hebben. Dat wil zeggen dat de hond vrijgevig moet zijn, graag wil spelen en buitendrift heeft. De hond moet heel beloningsgericht zijn. Het dier moet bij wijze van spreken door het vuur willen gaan voor zijn beloning. Daarnaast moet de hond lenig en gespierd zijn."

"Tijdens de zoekactie, ben je gefocust op uw werk. Je kan dat een tunneleffect noemen. Achteraf sta je er soms wel bij stil. We zijn lid van de Civiele Bescherming of de Brandweer en met de opleiding die we krijgen, kan je daar wel mee omgaan. Wat niet belet dat je vandaag tegen alles kunt en dat je morgen onder de indruk kan zijn van iets dat veel banaler is", besluit Bogaert.

Bekijk het integrale interview met Marc Bogaert uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen