Direct naar artikelinhoud

Dorian zwelt weer aan: orkaancentrum waarschuwt voor ‘levensbedreigende overstromingen’ in VS

Dorian zwelt weer aan: orkaancentrum waarschuwt voor ‘levensbedreigende overstromingen’ in VS
Beeld AFP

De orkaan Dorian heeft donderdag weer aan kracht gewonnen terwijl hij in de richting van de Amerikaanse staten North Carolina en South Carolina raast. Hij is nu opnieuw een orkaan van categorie 3. Kustbewoners worden gewaarschuwd voor een mogelijk verwoestende stormvloed met overstromingen.

Dorian zwakte af terwijl hij langs de kust van Florida scheerde, nadat hij als een orkaan van categorie 5 catastrofale schade aanrichtte op de Bahama’s. Minstens 20 mensen kwamen om het leven toen de storm 48 uur lang lelijk tekeerging op de eilandengroep. Er ontstonden zware overstromingen en hele wijken werden weggeblazen. Inwoners kwamen ook vast te zitten omdat het water te hoog stond.

Levensbedreigend

Het nationale orkaancentrum (National Hurricane Centre) in Miami meldt nu dat Dorian windsnelheden tot 185 kilometer per uur haalt. Het waarschuwde de inwoners van lagergelegen gebieden in de staten Georgia, South-Carolina, North-Carolina en Virginia voor “levensbedreigende overstromingen”.

Weersvoorspellers zeggen ook dat Dorian later op donderdag langs of over de kust van North Carolina zal trekken. Tegen zaterdagochtend zou hij als een veel zwakkere storm vlakbij de regio New England hangen, voordat hij boven de Atlantische Oceaan zou wegebben. 

Op de Bahama’s - waar zo'n 400.000 mensen wonen - zijn intussen zoek- en reddingsacties van start gegaan. Zeker 70.000 Bahamanen hebben meteen hulp nodig om te overleven. Dat zegt VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock, die naar de Bahama's is afgereisd. De Verenigde Naties hebben 1 miljoen dollar uit het fonds voor noodhulp vrijgegeven voor de eerste hulp aan de slachtoffers, om hen snel te kunnen voorzien van schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak.

De eilanden zijn voorlopig enkel bereikbaar per helikopter, aangezien de luchthavens onder water staan of beschadigd zijn. Ook de verbindingswegen op de eilanden zijn momenteel niet bruikbaar. Verschillende delen van de eilanden zijn daardoor nog steeds van de buitenwereld afgesneden en zitten zonder stroom. 

De Bahama’s zijn een relatief welvarend land, maar gezien de omvang van de ramp - die bijna een vijfde van de bevolking heeft getroffen - is ook hulp uit het buitenland nodig. “We zitten middenin een van de grootste crises ooit in ons land en we verwachten dat nog meer mensen overlijden”, zegt premier Hubert Minnis.

Zwaarste orkaan sinds metingen

Orkaan Dorian bereikte zondag eerst de Abaco-eilanden in het noordoosten van de eilandenstaat. Dat ging gepaard met windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Daarmee behoorde de orkaan tot de gevaarlijkste categorie 5. Dorian geldt intussen als de zwaarste orkaan die de Bahama’s sinds het begin van de metingen heeft getroffen en de op één na zwaarste in de Atlantische Oceaan. 

Na de Abaco-eilanden trok het natuurgeweld verder naar het eiland Grand Bahama. Pas woensdag lokale tijd was Dorian volledig weggetrokken, waardoor de reddingsoperaties konden beginnen. 

Chrishon Dowkins en zijn oma Catherine Russel rusten uit nadat ze zijn gered en overgebracht naar Nassau.Beeld AFP
Marsh Harbour ligt helemaal in puin op Abaco Island.Beeld AP