Direct naar artikelinhoud

800 alcoholdoden per dag in Europa

49,6 procent van de mannen doet aan piekdrinken in ons land, tegenover 15,6 procent van de vrouwen.Beeld EPA

De Belg drinkt jaarlijks 11,4 liter alcohol, goed voor 950 pintjes of glazen wijn, zegt een nieuw rapport. ‘Alcohol maakt nog te veel doden’, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Welgeteld 800 per dag in Europa.

In 2016 dronk een Belg van ouder dan 15 jaar gemiddeld 11,4 liter alcohol, zo staat in het rapport van de WHO. Daarmee zitten we in Europa in de middengroep: gemiddeld verzet de Europeaan 11,3 liter. Tegenover vijf jaar eerder is het alcoholverbruik in België wat gestegen maar tegenover 2006 is het wel gedaald. In dat jaar dronken we nog 12,8 liter alcohol. Ook in de rest van Europa gaat de alcoholconsumptie omlaag, maar volgens de VN-organisatie gebeurt dat veel te traag.

In 2016 werden 291.100 overlijdens toegeschreven aan alcoholgebruik, dat is 5,5 procent van alle doden in Europa. Alcohol maakt daarmee meer doden dan aids, tuberculose of geweld. Volgens de WHO sterven we vooral aan cardiovasculaire aandoeningen en neuro-psychiatrische ziektes door alcohol. “Dan denken we aan hartaandoeningen, hypertensie, depressie en zelfmoord. Maar alcoholgebruik leidt ook tot borstkanker, hoge bloeddruk, levercirrose, moeilijke zwangerschappen, vroeggeboortes... Werkelijk elk orgaan kan aangetast worden”, aldus de WHO.

Piekdrinken

Volgens de organisatie blijft episodisch drinken – of piekdrinken – een groot probleem. In de EU zegt 30,4 procent van de ondervraagden de voorbije dertig dagen minstens een keer 60 gram alcohol te hebben genuttigd, in België is dat 32,2 procent. Bij mannen komt piekdrinken drie keer meer voor dan bij vrouwen: 49,6 procent van de mannen doet het in ons land, tegenover 15,6 procent van de vrouwen.

“De cijfers bewijzen opnieuw dat alcohol een probleem is waar je niet naast kan kijken”, zegt directeur Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD). “Op geen enkel continent wordt zoveel gedronken als in Europa. De druk van de drankenlobby is groot: kijk eens hoeveel subsidies Europa geeft aan de wijnboeren.”

Geirnaert zegt dat het mogelijk is om het alcoholgebruik terug te dringen. In Italië is het de voorbije tien jaar gehalveerd en in Frankrijk daalt de consumptie elk jaar. Onder meer door strengere reclameregels een hogere minimumleeftijd en een hogere prijs.