donderdag 5 september 2019 - Muziek & cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Directeur Tom Michielsen, burgemeester Mario Borremans, schepen Marleen Hoydonckx en projectleider Paul Byloos voor het nieuwe cultuurcentrum. 

Nieuw cultuurcentrum mikt op zakentoeristen

heusden-zolder

Woensdagavond is het nieuwe Cultuurcentrum Muze op het voormalige mijnterrein in Zolder officieel geopend. De nieuwe schouwburg heeft 400 zitplaatsen en mikt naast culturele voorstellingen ook op congressen en beurzen.

Exact twee jaar na de eerstesteenlegging is de renovatie van ophaalgebouwen 2 en 3 op het voormalige mijnterrein in Zolder afgerond. Het wordt de nieuwe stek van Cultuurcentrum Muze, dat dit weekend feestelijk opent. “Oud en nieuw zijn hier door de architect met elkaar verzoend”, zegt projectleider Paul Byloos. “Enkel de balzaal, waar feesten tot duizend personen kunnen, en de theatertoren van 16 meter hoog zijn nieuw gebouwd.” Goed voor een totale investering van 12,4 miljoen euro.

Muze is een bovenlokaal cultuurcentrum dat het voorbije seizoen 28.000 bezoekers aantrok, die kwamen genieten van 156 kleine en grote producties. “Daarnaast verhuren we natuurlijk ook nog zalen voor feesten en andere activiteiten. Ook op deze nieuwe plek zal dat niet anders zijn”, zegt directeur Tom Michielsen. “Het Muzecafé ligt in het hart van het gebouw. Van daar kan je naar de mezzanine, de schouwburg, de zwarte zaal voor kleinere voorstellingen en de balzaal. In de kelder ligt een opnamestudio, waar we jong talent uit de regio stimuleren van bij het prille begin. Ik denk dat we op die manier het verschil maken.”

CC Muze (zb). Het Belang van Limburg

Masterplan

Met CC Muze, ZLDR Luchtfabriek, het CVO, Centrum Duurzaam Bouwen en evenement- en feestlocatie Watt 17 krijgt het mijnterrein, 27 jaar na de sluiting, een nieuwe levendige invulling. “De provincie heeft nog plannen met het Kolenspoor, de Vlaamse Landmaatschappij werkt aan een nieuwe inrichting van het gebied rond de Mangelbeek en de restauratie van het Magazijn zit er aan te komen. Daarom willen we nu werk maken van een goed masterplan voor deze site”, zegt burgemeester Mario Borremans (GOED).

Zakentoerisme

De gemeente Heusden-Zolder maakt ook middelen vrij om nieuwe bezoekers aan te trekken. “We zijn bovendien toegetreden tot het netwerk van de ‘Flanders heritage venues’”, zegt schepen Marleen Hoydonckx. “Dat is een netwerk van inspirerende vergaderlocaties, die de lokale congresbureaus samen met Toerisme Vlaanderen internationaal promoten. Vandaar dat ook alle bewegwijzering in het nieuwe Cultuurcentrum tweetalig is, Nederlands en Engels. Zo zijn we meteen voorbereid op een internationaal congrespubliek. We liggen ook pal in het centrum van de kennisdriehoek Leuven, Eindhoven, Aken. Dat maakt het voor zakelijke congressen interessant.”

Zondag 8 september kan je tussen 10 en 18 uur een gratis rondleiding volgen. Inschrijven kan via www.muze.be.

De oude machines zijn bewaard gebleven. 

Stille toegang voor laatkomers

Leuk detail. Wie te laat toekomt op een voorstelling, kan via een bijzondere toegang, toch op kousenvoeten de zaal betreden “Hier in de ruimte met de oude machines van het ophaalgebouw hebben we een trap en een passerelle geïntegreerd die toegang geeft tot het balkon bovenaan de schouwburg, maar ook tot de technische regieruimte. Laatkomers storen zo de andere aanwezigen niet, en kunnen met een gerust hart de zaal binnengaan”, aldus Michielsen.

De loges voor de artiesten.

Loges, muziekclub en balzaal

Het vermaarde Muzecafé krijgt ook een echte muziekclub, met de zogenaamde black box of zwarte zaal, waar fijnproevers kunnen genieten van intieme optredens. De zaal is ook voorzien van een uitschuifbare tribune van 130 zitplaatsen. “Dat maakt ze ook geschikt voor amateurtoneel, lezingen en debatavonden”, zegt Michielsen. De balzaal kan duizend mensen rechtstaand en tot zeshonderd mensen zittend plaatsbieden. De zal kan voor feesten, evenementen maar ook voor optredens, voorstellingen of fuiven worden gehuurd. De artiesten die in Zolder passeren, krijgen ook prachtige loges waar je de sfeer van het oude mijngebouw voelt.

In de nieuwe schouwburg kunnen vierhonderd bezoekers cultuur komen opsnuiven. Raymond Lemmens

Grotere producties dankzij theatertoren

De capaciteit van de nieuwe schouwburg gaat van 360 naar 400 zitplaatsen. De houten wanden geven een intieme en huiselijke sfeer. Het originele raam van Ophaalgebouw 3 kijkt uit op de Monnoyer-schouw op het plein. Maar dé troef is de theatertoren van 16 meter hoog. “Het laat ons toe om voortaan ook grotere producties met grote decorstukken te programmeren”, zegt directeur Tom Michielsen. “Als er een wissel van decor moet gebeuren tijdens een voorstelling, dan kan de set eenvoudig en snel omhoog getrokken worden, uit het zicht van het publiek. Het zorgt er ook voor dat we winnen aan efficiëntie. Als een voorstelling op vrijdag en zondag geprogrammeerd staat en op zaterdag is er een ander optreden, dan moet het decor niet meer afgebroken worden en op zondag opnieuw opgebouwd. We kunnen het dan eenvoudigweg tijdelijk in de theatertoren opslaan.”

Brand

Midden juni gingen de theaterstoelen van CC Muze in vlammen op bij een hevige brand bij Jezet Seating in Pelt. “Even leek het er op dat de geschiedenis van de opening van de oude Muze in 1974 zich zou herhalen. Toen ging het cultuurcentrum aan de Dekenstraat in Zolder open zonder theaterstoelen”, lacht Michielsen. “Maar het Peltse bedrijf heeft alles in het werk gesteld om onze opening niet in het gedrang te brengen, en vandaag zijn de laatste zitjes geleverd.”

De oude Muze gaat begin 2020 tegen de vlakte. Op die locatie verrijst dan de nieuwe basisschool Beekbeemden.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws