OCAD: "Plots geen grotere terreurdreiging in ons land"

De terreurdreiging in ons land is niet toegenomen. Dat zegt het OCAD, het orgaan dat de dreiging analyseert in ons land, in een reactie op het rapport van Europol. Volgens minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) staat er niet veel nieuws in het rapport.

De Europese politiedienst waarschuwde vandaag dat IS-strijders almaar nieuwe manieren vinden om aanslagen te plegen, en dat de terreurdreiging in Europa toeneemt.

Paul Van Tigchelt van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) zegt dat niveau 3 gewoon aangehouden blijft. "Er is plots geen grotere dreiging voor ons land, hoegenaamd niet. Wij volgen de situatie op de voet op. Als er concrete informatie beschikbaar zou zijn waaruit blijkt dat een concreet doelwit wordt geviseerd, dan zal het OCAD het nodige doen op het vlak van dreigingsniveaus. Momenteel is het zo dat het algemene dreigingsniveau niveau 3 is, was en blijft."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) reageert op het rapport. Volgens hem staat er voor onze politiediensten niets nieuws in. De Belgische veiligheidsdiensten zouden al voorbereid zijn op bijvoorbeeld aanslagen met bomauto's.

"We leven onder terreurniveau 3, en we zien al langer dat IS zijn manier van werken voortdurend aanpast. Voor mij staat er dus niet veel nieuws in dat rapport. Dit is hetgene waar we nu al alles op inzetten", zegt Jambon. "Gelukkig gebruiken de mensen bij onze veiligheidsdiensten hun verstand en houden ze continu in de gaten wat IS verandert aan zijn modus operandi. Daar zijn onze diensten letterlijk fulltime mee bezig."

Meest gelezen