De Beste Bakker in jouw keuken: zo maak je de heerlijke plaatkoek van Tine uit Bake Off Vlaanderen
Gisterenavond werd het derde seizoen van Bake Off Vlaanderen afgetrapt. Daarin strijden 10 kandidaten om de titel van Beste Bakker 2019. Begon jij ook al te watertanden bij het zien van hun heerlijke baksels? Elke week schotelen we ons favoriete recept voor waar je ook thuis mee aan de slag kan gaan. Vandaag: ‘Summer on a plate’ van Tine.
Het recept dat we kozen komt uit de eerste opdracht. Daarbij werd aan de bakkers gevraagd een plaatkoek te maken met hun lievelingskoek als basis, een vulling naar keuze en die in 16 identieke stukjes gesneden kan worden. Onze favoriet was ‘Summer on a plate’ van Tine en zo maak je thuis.
Ingrediënten:
Boterkoek:
- 300 gram frambozen
- 200 gram bosbessen
- 780 gram zachte boter (type Planta smeren en bakken )
- 360 gram fijne suiker
- 810 gram bloem
- het rasp van 2 biologische citroenen
- zout
Frambozenspiegel:
- 800 g ontdooide diepvries frambozen (gepureerd)
- 160 g water
- 400 g fijne suiker
- 6 gram agar
Skyr:
- 500 g skyr ( koud )
Decoratie:
- eetbare roze of paarse viooltjes
- verse frambozen
- verse bosbessen
Recept:
De plaatkoek is een boterkoek. Hierin worden frambozen, bosbessen en citroenrasp verwerkt. Bovenop de plaatkoek komt eerst een laagje frambozenspiegel en daarop enkele toefjes skyr. De gebakjes worden afgewerkt met een eetbaar roze viooltje, een framboos en bosbessen.
Boterkoek:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng de zachte boter, suiker en de bloem in een mixer met een platte menghaak. Voeg ook de citroenrasp en het zout toe.
3. Vet een rechthoekige bakvorm in met bakspray. Bedek daarna de zijranden met bakpapier.
4. Verdeel de frambozen en bosbessen over het deeg en strijk glad.
5. Bak 50 à 60 minuten op 180°C.
6. Laat afkoelen in de bakvorm in de koelkast.
Frambozenspiegel:
1. Smelt de suiker met het water tot een suikersiroop.
2. Pureer de frambozen en zeef dat zodat de pitjes eruit zijn.
3. Giet de frambozenpuree op de hete suikersiroop en laat koken.
4. Voeg de agar toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes koken.
5. Haal het schuim eraf met de schuimspaan.
6. Giet dat mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm en laat opstijven in de diepvriezer.
Skyrlaag:
1. Doe de skyr in een spuitzak met rond spuitmondje en laat afkoelen in de koelkast tot gebruik.
Werkwijze:
1. Maak de boterkoek volgens het recept en laat die afkoelen in de koelkast.
2. Maak ondertussen de frambozenspiegel en giet in de met bakpapier beklede bakvorm. Laat afkoelen in de diepvries.
3. Doe de skyr in een spuitzak met rond spuitmondje.
4. Haal de opgesteven frambozenspiegel uit de koelkast en leg die bovenop de plaatkoek.
5. Verdeel de plaatkoek in 16 identieke porties van 4 cm op 8 cm met behulp van de houten blokjes.
6. Werk de plaatkoek af met de skyr, het fruit en de viooltjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer