Direct naar artikelinhoud
Brexit

‘Is dit gevaarlijkste kip van Verenigd Koninkrijk?’: Britse pers snoeihard voor ‘hypocriete’ oppositieleider Corbyn

‘Is dit gevaarlijkste kip van Verenigd Koninkrijk?’: Britse pers snoeihard voor ‘hypocriete’ oppositieleider Corbyn
Beeld RV

Er wordt vanmorgen hard uitgehaald naar oppositieleider Jeremy Corbyn in de Britse kranten. Die weigerde het voorstel van Brits premier Boris Johnson te steunen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, nadat de regering verplicht werd om een nieuw brexit-uitstel aan te vragen. Johnson wil dat laatste koste wat het kost vermijden.

en

Video wordt geladen...

Voor hun uithaal gaan de kranten door op de vreemde scheldwoorden die Johnson gisteren in het parlement gebruikte voor Corbyn. Hij noemde de Labour-leider onder meer een “chloorkip”.

Lees ook:

Nu het Lagerhuis hem dwarsboomde, is Boris Johnson een zombie-premier geworden.

En wat nu? Al heeft Boris Johnson minder opties, hij hééft opties.

“Corbyn chickens out of an election” (Corbyn krabbelt terug voor verkiezingen), klinkt het vanmorgen in de tabloid Daily Mail. Daarbij verwijst de krant ook naar het feit dat Corbyn al verscheidene keren om verkiezingen vroeg. Maar polls suggereren dat Labour het niet goed zou doen als die er zouden komen en dat zou Corbyn nu terughoudend maken.

Lees ook:
Beeld RV

De beeldredactie van The Sun liet zich nog eens lekker gaan met een fotocollage van Corbyn als haan, met zijn gezicht erop gefotoshopt. Ook op beeldspraak werd er niet bespaard: “Is dit de gevaarlijkste kip van het Verenigd Koninkrijk?” Ook in de kopjes eronder krijgt Corbyn het stevig te verduren: “De premier valt een laffe Jez (bijnaam van Corbyn, red) aan.”  

Lees ook:
Beeld RV

Ook The Telegraph zit op dat spoor: “‘Hypocriete’ Corbyn weigert vervroegde verkiezingen om uit de impasse te geraken”. De krant noemt Corbyn “een hypocriet, een schijnheiligaard”, “omdat hij verkiezingen dwarsboomt, verkiezingen die een uitweg uit de crisis zouden kunnen bieden.” 

Net als The Express, die de weigering omschrijft als “buitengewone lafheid”.

Lees ook:
Beeld RV

The Mirror – niet bepaald een fan van Boris Johnson – neemt dan weer de premier op de korrel en noemt hem “de slechtste eerste minister van het Verenigd Koninkrijk (sinds de vorige)”. Naast een groot beeld van een zichtbaar teleurgestelde Johnson prijkt er ook een fotootje van voorganger Theresa May op de voorpagina. The Mirror voegt er ook aan toe dat Johnson de enige premier ooit is die zijn eerste drie stemmingen verloor in het parlement.

Lees ook:
Beeld RV

Ook andere Britse kranten focussen op de vernedering van Johnson. “Hij kan gewoon niet winnen”, klinkt het in Metro en “In de hoek gedreven” in The Independent.

Lees ook:
Beeld RV
Lees ook:
Beeld RV

Ook in The Guardian is dat de teneur: “In de hoek gedreven Johnson leidt driedubbele nederlaag in parlement”, schrijft de kwaliteitskrant. “De premier werd drie keer gedwarsboomd: een poging van rebellen binnen zijn eigen partij en van de Labour-oppositie om een no deal-brexit te verhinderen slaagde met groot gemak. En dan faalde hij nog in zijn poging om vervroegde verkiezingen af te dwingen.” 

The Financial Times opent zijn krant vandaag gelijkaardig: “Johnson in de hoek gedreven nadat parlement hem dubbele nederlaag toebrengt.”

In The Times klinkt dat: “Johnson zit vast nadat parlementsleden vervroegde verkiezingen weigeren.”

Lees ook:
Beeld RV