Direct naar artikelinhoud
LiveblogBrexit

Johnson niet van plan nieuw brexituitstel te vragen: 'Ben liever dood’

Johnson niet van plan nieuw brexituitstel te vragen: 'Ben liever dood’
Beeld AFP

De Britse premier Boris Johnson is niet van plan om opnieuw uitstel te vragen voor de brexit. Johnson beet gisterenavond in het zand toen het Lagerhuis een wet goedkeurde die een no deal-brexit tegenhoudt. De Conservatieven lijken ondertussen al in campagnemodus te zitten voor de eventuele vervroegde verkiezingen. Verschillende van Johnsons partijgenoten kondigen hun vertrek uit de politiek aan.

Live

  1. Ook noodwet garandeert niet dat Britten in Brussel uitstel krijgen

    Het lijkt erop dat na het Lagerhuis ook het Britse Hogerhuis de noodwet tegen een no deal-brexit zal goedkeuren. Daarmee kan de regering worden gedwongen de EU om uitstel te vragen als er half oktober geen akkoord ligt over een ordelijke brexit. Zal de EU zo’n verzoek honoreren? Vijf vragen.

    Beeld AP
  2. Minister voor Noord-Ierland zal niet deelnemen aan nieuwe verkiezingen

    Met Nick Hurd, de Britse minister voor Noord-Ierland, Nick Hurd, heeft opnieuw een lid van de Conservatives aangekondigd niet te zullen deelnemen aan nieuwe verkiezingen, gezien de blijvende verdeeldheid over de brexit. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Johnson niet van plan nieuw uitstel te vragen aan EU: 'I would rather be dead in a ditch'

    Boris Johnson is niet van plan om nieuw brexit-uitstel te vragen aan de Europese Unie. 'I would rather be dead in a ditch' - 'Ik zou liever dood in een gracht liggen', antwoordde de Britse premier op een vraag daarover. Uitstel van de brexit zou volgens Johnson 1 miljard pond per maand kosten en "totaal zinloos" zijn.

  4. Twitter bericht wordt geladen...

  5. 'Johnson liegt over vooruitgang in onderhandelingen met EU'

    De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn niet meer dan 'window-dressing', zegt Europees Parlementslid Philippe Lamberts (Ecolo). Van enige vooruitgang in die gesprekken, zoals Brits premier Johnson beweert, is volgens hem absoluut geen sprake

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Wat zijn de gevolgen van de harde brexit? ‘Alle Britse producten worden duurder voor ons’

    Alles wijst erop dat we afstevenen op een ‘no deal’-brexit. Voorspellen hoe zo’n harde brexit eruit zal zien, is bijna onmogelijk. Het is zoals een potje roulette spelen. Al vinden vele experts het een griezelig idee, want de gevolgen kúnnen enorm zijn: 28.000 jobs weg in Vlaanderen, voedsel dat aan de grens ligt te rotten en lange rijen bij de paspoortcontroles om Groot-Brittannië binnen te geraken.

  7. Corbyn steeds meer onder druk om verkiezingen uit te stellen tot november

    Labour-leider Jeremy Corbyn wordt door zijn partijgenoten steeds meer onder druk gezet om de verkiezingen, die premier Boris Johnson op 15 oktober wil organiseren, uit te stellen tot november. Verschillende Labour-parlementsleden kondigen op Twitter aan dat ze niet voor vervroegde verkiezingen zullen stemmen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. De brexit-puzzel heeft er weer enkele stukjes bij: dit is wat we nu weten

    In het Verenigd Koninkrijk gaan de discussies over de brexit onverminderd verder. De Conservatieven en Labour vertrouwen elkaar voor geen haar en zoeken een strategie in het schaduwgevecht dat de brexit ondertussen geworden is. Het maakt het kluwen er niet gemakkelijker op.

    Beeld REUTERS
  9. Europese Commissie: 'Uitstel brexit alleen met goede reden'

    Als het Verenigd Koninkrijk om uitstel wil vragen van het vertrek uit de EU moet het daar wel een goede reden voor geven. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie op vragen over de wens van een meerderheid van het Britse Lagerhuis om de beoogde vertrekdatum van 31 oktober met drie maanden op te schuiven.

    De regeringsleiders van de 27 overige lidstaten hebben al twee keer ingestemd met uitstel van de brexit, die oorspronkelijk eind maart had moeten plaatsvinden. Mocht Londen opnieuw een verzoek doen, dan is het opnieuw aan hen om daar (unaniem) over te besluiten. Wat een goede reden zou zijn en hoe dat wordt vastgesteld, kan pas worden besproken als er een officieel verzoek ligt, aldus de zegsvrouw.

    De EU gaat er ondanks de politieke ontwikkelingen in Londen van uit dat de Britten op 31 oktober vertrekken. Bij voorkeur met een akkoord. De Britse brexitgezant David Frost is vrijdag voor de tweede keer deze week in Brussel voor technische besprekingen. Nieuwe concrete voorstellen zijn er nog altijd niet, aldus de woordvoerster.

    Beeld ANP
  10. Brits parlement stemt maandag over verkiezingen

    De Britse regering wil het parlement maandag weer laten stemmen over vervroegde verkiezingen. Dat meldt het Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg, die als Leader of the House of Commons de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis.

    De grootste oppositiepartij Labour wil pas instemmen met nieuwe verkiezingen als wetgeving is ingevoerd waarmee premier Boris Johnson kan worden gedwongen om weer brexituitstel te vragen. Dat moet voorkomen dat het land eind oktober zonder deal de EU verlaat, al zouden EU-lidstaten nog wel moeten instemmen met zo'n verzoek.

    Het wetsvoorstel wordt maandag naar verwachting definitief goedgekeurd. Het is overigens nog niet duidelijk of dan wel een meerderheid van het parlement bereid is om voor nieuwe verkiezingen te stemmen.

  11. Boris Johnson in campagnemodus

    Ondanks de onduidelijkheid over eventuele verkiezingen, zitten de Tories al volop in campagnemodus. Nu al is duidelijk hoe Johnson de verkiezingen zal willen framen: kies voor Jeremy Corbyns “overgavewet” die “meer gepraat, meer uitstel en meer onbeslistheid” betekent, of kies voor Boris Johnson die voor de brexit zal zorgen op 31 oktober “zodat we Groot-Brittannië terug op weg kunnen zetten naar een betere toekomst”.

    De partij gokt er daarmee op dat de Britten het gepalaver over de brexit na drie jaar meer dan beu zijn, en er nu gewoon een eind aan willen breien. En dat terwijl Labour gisteren een wet liet goedkeuren die voor nog meer gesprekken en uitstel zal zorgen. De wet “zou in wezen de grootste democratische stemming in onze geschiedenis tenietdoen, namelijk het referendum van 2016”, aldus de woordvoerder van Johnson vanmorgen.

  12. Broer Boris Johnson stapt uit politiek

    De jongere broer van de Britse premier Boris Johnson, Jo Johnson, stapt op als onderminister en Conservatief parlementslid. ‘In de afgelopen weken ben ik verscheurd geraakt tussen de trouw aan mijn familie en het nationale belang’, schrijft hij op Twitter.

    Jo Johnson.Beeld AFP
  13. Verzet tegen noodwet gestaakt

    De Britse regering staakt pogingen om de behandeling van een wet tegen een no deal-brexit in het Hogerhuis te saboteren. De fractieleiders in het House of Lords zijn overeengekomen de behandeling van het wetsvoorstel morgen al af te ronden, zodat het Lagerhuis er maandag zijn definitieve goedkeuring aan kan geven. 

  14. 'Jonhsons' trukendoos is leeg'

    Het Britse Lagerhuis diende gisteren twee rake klappen toe aan premier Boris Johnson: geen no deal-brexit op 31 oktober, en geen vervroegde verkiezingen. Europa-experts Hendrik Vos (UGent) en Steven Van Hecke (KU Leuven) overschouwen de nieuwste ontwikkeling in de brexit-saga. ‘De trukendoos van Johnson lijkt helemaal leeg.’

    Hendrik Vos.Beeld ID/Photo Agency
  15. Britse pers hard voor Boris Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn

    Na de rake klappen die premier Johnson gisteren toegekend kreeg in het Lagerhuis, zijn de Britse kranten niet mals: 'De slechtse premier ooit (sinds de vorige)'. Er wordt ook hard uitgehaald naar oppositieleider Jeremy Corbyn in de Britse kranten. Die weigerde het voorstel van Brits premier Boris Johnson te steunen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, nadat de regering verplicht werd om een nieuw brexit-uitstel aan te vragen. Johnson wil dat laatste koste wat het kost vermijden.

    De Britse pers noemt hem onder andere een 'lafaard' en een hypocriet'. Bekijk hier een overzicht van de voorpagina's.