Direct naar artikelinhoud
Europese Commissie

Ursula von der Leyen stelt dinsdag nieuwe Europese Commissie voor

Ursula von der Leyen stelt dinsdag nieuwe Europese Commissie voor
Beeld AFP

De nieuw verkozen voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, stelt volgende week dinsdag haar nieuwe ploeg voor. Dat heeft ze donderdagmiddag bekendgemaakt, nadat ook Italië zijn kandidaat voor de Commissie heeft voorgedragen. Het gaat om oud-premier Paolo Gentiloni.

en

Italië was het laatste land dat nog geen kandidaat-eurocommissaris genomineerd had. Meteen na het aantreden van de nieuwe regering van de Vijfsterrenbeweging en de Partito Democratico (PD) raakte donderdag echter bekend dat Rome eindelijk aan zijn plicht voldaan heeft. Voormalig eerste minister Gentiloni (PD) trekt naar de Commissie.

Dat betekent dat ‘president-elect’ von der Leyen nu eindelijk de definitieve samenstelling van haar ploeg kent en kan beslissen over het organogram en de verdeling van de bevoegdheden binnen haar team. Het is onder meer uitkijken naar welke portefeuille de Belgische kandidaat-commissaris Didier Reynders krijgt.

Gendergelijk

Von der Leyen, de eerste vrouwelijke Commissievoorzitter, had zich voorgenomen een gendergelijke Commissie te presenteren. Met inbegrip van von der Leyen zou haar ploeg momenteel twaalf vrouwen tellen. Daarbij is wel nog geen rekening gehouden met Roemenië, dat de Duitse zowel een mannelijke als vrouwelijke kandidaat had voorgesteld. De Commissie telt in totaal 27 leden.

Bij de Commissie wil men nog niets kwijt over de identiteit van de definitieve kandidaten, maar het heeft er alle schijn van dat het toekomstige bestuur van de Europese Unie meer sociaaldemocraten (10) dan leden van de christendemocratische EVP (9) zal tellen. Dat zou de eerste keer zijn sinds het aantreden van de Commissie van Romano Prodi in 1999.

Groene commissaris

Daarnaast zou de Commissie zes leden van het liberale Renew Europe tellen, één Poolse conservatief (ECR) en één groene commissaris uit Litouwen. Het is eveneens van het tijdperk van Prodi en de Duitse Michaele Schreyer geleden dat er een groene politicus in het college zat. De partij van Virginijus Sinkevicius, de Unie voor Boeren en Groenen, behoort echter niet tot de Europese groene partij en staat voor een rechtser beleid. Een partijlid van Sinkevicius zetelt in het Europees Parlement dan weer wel in de groene fractie.

Na hun presentatie dinsdag moeten de kandidaat-commissarissen zich gaan voorbereiden op hun hoorzittingen in het Europees Parlement. Het is de bedoeling dat de nieuwe Commissie in oktober formeel benoemd wordt, zodat ze op 1 november van start kan gaan.