Direct naar artikelinhoud
Proximus

Dominique Leroy vertrekt op 1 december bij Proximus en gaat aan de slag bij KPN

Dominique LeroyBeeld Photo News

Dominique Leroy vertrekt op 1 december bij Proximus. Ze kiest voor ‘een nieuwe opportuniteit in het buitenland’ en wordt CEO bij het Nederlandse telecombedrijf KPN.

en

Leroy is sinds januari 2014 gedelegeerd bestuurder van Proximus. Haar contract liep tot januari 2020 maar ze gaat niet in op een voorstel om dat te vernieuwen. Ze kiest in de plaats voor een job bij een ander telecombedrijf, KPN. Daar zal Leroy nauw samenwerken met voorzitter Duco Sickinghe, de ex-CEO van Telenet. 

Het vertrek is opvallend, want bij Proximus lopen moeilijke onderhandelingen over een herstructurering. “In de komende maanden zal Dominique Leroy verder het dagelijks bestuur van de vennootschap verzekeren en alle belangrijke dossiers beheren”, klinkt het in een mededeling van Proximus. 

“Ze zal de voorbereiding van plan 2020 in goede banen leiden en zich toeleggen op de finalisering van het transformatieplan dat in het begin van dit jaar werd aangekondigd. De Raad van bestuur heeft het volste vertrouwen in het team dat ze rond zich heeft samengesteld en dat in staat is de continuïteit van de onderneming te verzekeren. “De Raad van bestuur wenst Dominique alle succes in haar verdere loopbaan en zal onmiddellijk de procedure opstarten voor het selecteren van een nieuwe CEO.” De procedure om een opvolger te vinden voor Leroy wordt volgende week in gang gezet.

‘Nieuwe commerciële dynamiek’

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) prijst Dominique Leroy voor de “nieuwe commerciële dynamiek” waar ze bij Proximus voor heeft gezorgd en omdat ze het bedrijf op weg naar een digitale toekomst heeft gezet. 

“Dominique Leroy heeft de voorbije jaren bij Proximus een frisse wind laten waaien”, zegt Alexander De Croo, die de voorbije jaren als Telecomminister regelmatig botste met Leroy. “Als CEO en telecomminister liepen onze belangen niet altijd gelijk. Zij kwam op voor haar bedrijf, terwijl ik als telecomminister uitdrukkelijk de kaart van de consument trok. Maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd. Als vrouwelijke CEO is ze de voorbije jaren ook uitgegroeid tot een belangrijk rolmodel.”

Loonplafond

Proximus zou volgens De Standaard de afgelopen weken nog geprobeerd hebben om Leroy aan boord te houden door haar contract financieel aantrekkelijker te maken. Dat Leroy naar KPN trekt, hoeft in dat verband niet te verbazen. In ons land is het loon van overheidsmanagers geplafonneerd. Dat is ook in Nederland het geval, maar KPN is geen overheids-, maar een privébedrijf. Leroy zal in Nederland een basissalaris van 935.000 euro per jaar verdienen. Dat bedrag is exclusief korte- en langetermijnbonussen, waardoor het totaal wellicht hoger zal uitkomen dan de 940.000 euro die Leroy bij Proximus verdient. Leroy verlaat België zonder vertrekvergoeding.