Direct naar artikelinhoud
Literatuur

Vervolg op ‘The Handmaid’s Tale’ valt per ongeluk in Amerikaanse bussen

Margaret Atwood.Beeld Arthur Mola/Invision/AP

Officieel komt ‘The Testaments’, het langverwachte vervolg op bestseller ‘The Handmaid’s Tale’, pas volgende week uit. Maar toch kregen honderden Amerikanen, door een fout bij onlinewinkel Amazon, het boek nu al in de bus. 

Vierendertig jaar moesten de fans van de Canadese schrijfster Margaret Atwood wachten op een vervolg op haar The Handmaid’s Tale. Maar niet alleen de die hard-fans kijken reikhalzend uit naar dat boek. Het succes van de op The Handmaid’s Tale gebaseerde televisiereeks en het feit dat The Testaments – zoals het vervolg heet – op de shortlist staat van de Booker Prize maakt dat de hele literaire wereld er op zit te wachten. Om te vermijden dat het boek vroegtijdig uit zou lekken, werd dan ook een hele reeks maatregelen genomen. Recensenten kregen het boek onder een valse titel en fake auteursnaam toegestuurd. En de juryleden van de Booker Prize zijn gewaarschuwd dat een rechtszaak zou volgen wanneer zij het manuscript zouden lekken. 

Maar het is nu dus Amazon dat in de fout gaat, schrijft The Guardian. Door een voorlopig nog onbekende fout bij het postorderbedrijf kregen honderden Amerikanen het boek van Atwood een week voor de officiële release in de brievenbus. Tot grote woede van de boekenverkopers die klanten die om The Testaments komen vragen nu al weken wandelen moeten sturen. De vrees is dat die klanten nu zullen denken dat Amazon hen sneller aan dat soort langverwachte boeken kan helpen dan de traditionele boekenverkopers. De American Booksellers Association zegt zeer teleurgesteld te zijn over ‘deze flagrante schending van de afspraken’ en vraagt uitgever Penguin Random Books om Amazon een sanctie op te leggen. Dat zou dan bijvoorbeeld het later leveren van boeken kunnen zijn, een ‘straf’ die wel vaker wordt uitgesproken tegen boekenwinkels die zich niet aan embargo’s houden.