Lampenfabrikant Sylvania sluit “totaal onverwacht” de deuren: 170 banen bedreigd

Bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen is vrijdagochtend tijdens een bijzondere ondernemingsraad de sluiting van het bedrijf aangekondigd. 170 banen staan volgens de directie op de tocht, en niet 180 zoals de vakbonden eerder lieten weten. De vakbonden en het personeel hadden het nieuws niet verwacht.

rvs, jva

Een 30-tal mensen in de ondersteunende diensten zou aan de slag kunnen blijven, laat de directie nog weten. In februari werd het bedrijf overgenomen door het Chinese bedrijf Feilo. Dat de productieafdeling in Tienen niet past in de Chinese plannen voor Sylvania kwam volgens ACV-hoofddelegee Peter Huybrighs zelfs voor de lokale directie totaal onverwacht.

“Gemiddelde leeftijd vrij oud”

Volgens de vakbondsman is de beslissing tot sluiting een drama voor de werknemers. “De gemiddelde leeftijd van de werknemers is vrij hoog, waardoor de kans op een nieuwe job klein is. De anciënniteit is bovendien hoog. De werknemers kennen mekaar vrij goed, wat de sluiting nog bitterder maakt. De werknemers reageren dan ook zeer ontgoocheld”, aldus de vakbondsman.

De werknemers moeten vrijdag en maandag niet werken. “Dinsdag wordt iedereen terug in de fabriek verwacht. Dan starten ook de onderhandelingen in het kader van de wet-Renault”, aldus Huybrighs.

“Stelselmatig grotere verliezen”

“Hoewel Feilo Sylvania Lighting Belgium verschillende maatregelen genomen heeft om de situatie te verbeteren, hebben de productieactiviteiten op de site in Tienen de laatste jaren stelselmatig tot grotere verliezen geleid. Er zijn bovendien geen realistische redenen om een herstel in de toekomst te verwachten”, zo motiveert het management van Feilo Sylvania Lighting Belgium de intentie tot sluiting van de Tiense fabriek.

De Tiense site werd oorspronkelijk ontworpen als een fabriek voor de productie van grote volumes standaardverlichtingsproducten voor de Europese markt. Ondertussen zijn de marktomstandigheden en technologie echter sterk veranderd. “We zijn geëvolueerd naar een industrie die gebruikmaakt van een voortdurend evoluerende technologie om in kleine volumes oplossingen voor de projecten van klanten te leveren”, stelt de directie.

Economische werkloosheid al groot

De Tiense lampenfabrikant was sinds 2007 in handen van de Indische groep Havell, maar in februari werd de overname door het Chinese bedrijf Feilo bekend gemaakt. Ondanks de overname bleef de economische werkloosheid in het bedrijf erg groot.

Door de wetgeving mogen bepaalde types lampen niet meer geproduceerd worden. Andere types die werden ontwikkeld leken dan weer niet op punt te staan waardoor het bedrijf de verkoopcijfers al geruime tijd zag achteruitgaan. Vreemd genoeg kwam er, tien maanden na de overname, ook nog steeds geen naamsverandering voor het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen