Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie

‘Callboys 2’: nog geflipter, en dat zonder plastieken pieten ★★★★☆

Callboys 2.Beeld VIER

Vooreerst, twee belangrijke opmerkingen. Eén: deze recensie kwam tot stand op basis van de eerste vier afleveringen van het tweede seizoen van Callboys. Het is dus ons oordeel dat het de moeite loont om ook na donderdag te blijven kijken. Twee: deze recensie bevat desalniettemin géén spoilers.

Regisseur Jan Eelen gaf het zelf al aan. “Eigenlijk was alles rond, wat anders was dan de eerste reeks van pakweg Het eiland.” Het vraagt dan - excuseer ons de woordkeuze - ballen om toch aan een vervolg te beginnen. Want in hoeverre zou dit tweede deel gewoon meer van hetzelfde worden? Of zou deze Callboys 2.0 toch een andere weg inslaan?

Zonder dat u zich té veel zorgen moet maken: de Callboys blijven de Callboys. Dezelfde onhandige groep kerels die elkaars zwakke punten tot in het kwadraat versterken. Zelfs wijlen Jay blijft dezelfde. Dankzij de handige kunstgreep om tweelingbroer Jeremy afgekort J. te noemen, is de bende gewoon terug. Met een subtiel andere dynamiek, en hier en daar wat meer diepgang.

In plaats van in dat potje te blijven roeren, richt Eelen deze keer zijn pijlen op een minder belangrijk nevenpersonage van reeks één: Anthony Biets, de boekhouder en broer van Wes, gespeeld door de fenomenale Berlin-acteur Yves Degryse. Anthony en Wes hebben overduidelijk een gedeeld jeugdtrauma, de reden waarom ze samen bij hun grootmoeder (Lea ‘Merlina’ Couzin) zijn opgegroeid. En dat wordt met mondjesmaat uitgepuurd in als een uitzonderlijk goed vertelde origin story.

Yves Degryse als Anthony Biets in 'Callboys 2'Beeld RV

Geen makkelijk doorslagje

Maar wat de reeks helemaal op de rails zet, zijn twee toevallige, noodlottige gebeurtenissen die de rollen onderling helemaal omdraaien. Daarover in detail treden, zou het ietwat verpesten. Toch is deze dramatiek donkerder, diepgaander en naar ons gevoel interessanter dan de spanningsboog van de integrale eerste reeks.

Vergis u dus niet, wanneer u na het bekijken van aflevering één denkt dat dit tweede seizoen een makkelijk doorslagje is. Het brengt een duistere kant van Eelen naar boven die we eerder zagen in De Ronde. Het geeft de vier hoofdpersonages de kans om meer te zijn dan hun oneliners. En het zet de deur open naar nòg gefliptere situaties, waarvoor deze keer niet eens plastieken pieten nodig zijn. Of toch niet de hele tijd.

Het verleden heeft aangetoond dat er uit het brein van Jan Eelen geregeld briljante zaken voortkomen, en we hebben er vertrouwen in dat ook dit vervolg zal uitmonden in iets dat die zeven kijkavonden de moeite waard maakten. Het verleden heeft ook aangetoond dat er soms zieke zaken uit het brein van Eelen komen, en ook daar kijken we stiekem naar uit.

Callboys, elke donderdag om 20.35 uur bij VIER.