Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © thinkstock

Onderzoekers van KU Leuven brengen blinde vlek in DNA in kaart

Onderzoekers van het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven hebben een blinde vlek in het DNA ingevuld. Het gaat om het blanco gebied van chromosoom 22, dat diverse aandoeningen veroorzaakt. 

1 reactie

  • Peter Janssens

    5 jaar geleden
    DNA, het is zoals een harde schijf vol met informatie en ze hebben nog maar net de encryptie gedecodeerd. Dat is zoals met atomen, protonen en quarks, zolang ze zoeken zullen ze nieuwe dingen vinden, dat gaan we met onze beperkte intelligentie nooit volledig ontcijferen.
  1. “Mijn hart maakte vreemd oehoe-geluid”: runderhartklep zou leven van Nadieh redden, maar 6 jaar later liep het weer fout
    PREMIUM

    “Mijn hart maakte vreemd oe­hoe-ge­luid”: runderhart­klep zou leven van Nadieh redden, maar 6 jaar later liep het weer fout

    Een bacterie dwarsboomde tien jaar geleden de dromen van de jonge Vlaamse Nadieh Schellekens (34). Twee hartkleppen raakten zwaar beschadigd en een levensreddende hartoperatie drong zich op. “Vier uur na de diagnose was ik al onder narcose”, vertelt de mama van Lily en Babs. Ze getuigt over de impact van die hartklepaandoening op haar leven én dat van haar gezin: “Ik durfde niet te slapen, uit schrik om niet meer wakker te worden.”
  2. Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”
    PREMIUM

    Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”

    Zes zeventigers en een tachtiger staan in Nederland voor de rechter omdat ze honderden mensen ‘Middel X’ (*) bezorgd zouden hebben. Ook in België houden mensen het poeder achter de hand als alternatief voor een wettelijk geregelde euthanasie. “Het is als een brandpolis. Je hoopt dat je hem niet nodig zal hebben, maar het geeft een veilig gevoel dat je verzekerd bent”, getuigt Dirk (61), die het jaren geleden al online aankocht. Toxicoloog Jan Tytgat waarschuwt: “Er bestaat geen tegengif of medicijn.”