© BELGA

Gouverneur: “Warmtepotentieel in provincie Antwerpen is enorm”

In de provincie Antwerpen moet zo snel mogelijk de “energieonafhankelijkheid” kunnen worden uitgeroepen door evenveel hernieuwbare energie te produceren als de vraag naar energie groot is. Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx vrijdag gezegd tijdens haar jaarlijkse state of the union - zeg maar state of the province - voor de provincieraad. “Het warmtepotentieel waarover onze provincie beschikt is enorm”, stelt Berx. “Denk aan de gigantische hoeveelheden beschikbare restwarmte in de Antwerpse haven, denk aan de aanwezigheid van geothermie of aardwarmte in de Kempische regio. De kansen om al dit potentieel te benutten zijn navenant, en tegelijk ook erg nodig.”

Berx haalt onder meer het klimaatakkoord van Parijs en de Vlaamse klimaatdoelstellingen aan om te pleiten voor het grijpen van zoveel mogelijk “warmtekansen” in Antwerpen. “Vieze, zwarte rook en dito vervuiling uit fabrieksschouwen aanvaarden we als samenleving terecht al lang niet meer”, klinkt het. “Hopelijk breekt snel het moment aan dat we ook ‘witte rook’ verwerpelijk vinden, want dat is verspilde warmte die perfect kon dienen als bron van energie.” Ze wijst er onder meer op dat de warmtevraag van de stad Antwerpen en de beschikbaarheid van restwarmte in het havengebied in theorie een perfecte match vormen omdat ze allebei zowat 4.200 gigawattuur per jaar bedragen.

Om warmte als energiebron te benutten, moet er echter stevig in warmtenetten worden geïnvesteerd, beseft de gouverneur. Ze roept daarom op om volop voor dat soort infrastructuur te kiezen, zeker met het oog op “het einde van de Nederlandse gastoevoer”: vanaf 2030 zal ons land geen bevoorrading meer krijgen van Nederlands laagcalorisch gas en zou de gasinfrastructuur moeten worden aangepast voor een andere vorm van gasimport. “Zou het niet logischer en vooral wijzer zijn om dat geld te investeren in duurzame, toekomstgerichte warmtenetten? “, aldus Berx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER