© Shutterstock

Tampontaks in België afgeschaft

Tampons en maandverbanden worden voortaan aan 6% belast in plaats van aan 21%. Vrouwelijke hygiëneproducten worden dus niet meer als 'luxeproduct' beschouwd, maar aan hetzelfde tarief belast als bijvoorbeeld condooms.

elvh

Ondanks het feit dat tampons en maandverbanden basisproducten zijn die door miljoenen vrouwen tijdens 'die periode van de maand' gedurende 40 jaar van hun leven gebruikt worden, werden ze als luxeproducten belast aan 21%.

Daar komt nu een einde aan. Op aangeven van financiënminister Johan Van Overtveldt heeft de regering Michel beslist om de btw op maandverband te verlagen naar 6%. In 2006 werd al eens een wetsvoorstel ingediend om de btw op producten voor de intieme hygiëne te verlagen van 21 naar 6 procent, maar dat werd toen niet goedgekeurd. Consumentenorganisatie Test-Aankoop organiseerde eerder ook al een petitie voor de afschaffing van de zogenaamde 'tampontaks'. Na deze petitie en heel wat protest heeft regering Michel nu beslist om de tampontaks toch af te schaffen.

Een verlaging van de taks zou een besparing van ongeveer 5 euro per jaar betekenen in het leven van een vrouw. Symbolisch is de verlaging wel een grote stap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer