© AP

Al minstens 30 doden door orkaan Dorian op Bahama’s, minister waarschuwt voor “ontstellend” hoge dodentol

Op de Bahama’s is de dodentol na de doortocht van orkaan Dorian opgelopen tot 30. Dat heeft premier Hubert Minnis donderdag bevestigd.

jvh

Orkaan Dorian bereikte zondag de Bahama’s en ging gepaard met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur. Drie dagen lang richtte de storm een ware ravage aan op de eilandenstaat. Het gaat om de ergste orkaan op de Bahama’s sinds het begin van de metingen.

Er worden nog steeds heel wat mensen vermist, maar als gevolg van de omvang van de schade gaan de zoekacties en reddingswerken maar traag vooruit.

“Ontstellend” hoge dodentol

De Bahamaanse minister van Gezondheid Duane Sands verwacht dan ook dat de dodentol van Dorian “ontstellend” hoog zal zijn, veel hoger dan de 30 dodelijke slachtoffers die tot nu werden geteld, waarschuwde hij. “Maak jullie geen illusies, het cijfer zal veel hoger liggen. Het zal heel wat hoger zijn dan dat”, aldus Sands. “Laat ons zeggen dat ik denk dat het aantal ontstellend (hoog) zal zijn”, voegde hij er aan toe. Het is slechts een kwestie van de lichamen te bergen en de doodsoorzaak te verifiëren, zei hij voorts.

Volgens Sands is er nood aan extra begrafenisondernemers en koelinstallaties, want “de regering kan een gezondheidscrisis van deze omvang niet alleen aan”. Daarom heeft hij onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie om hulp gevraagd. Op de getroffen eilanden worden drie miniziekenhuizen extra met vijftig artsen voorzien. “Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en ik wil zoiets ook nooit meer meemaken”, besloot de minister.

© AFP

© AP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer