Direct naar artikelinhoud
Groen

Almaci wil zichzelf opvolgen als voorzitter van Groen

Meyrem Almaci is momenteel voorzitster van Groen, straks maakt ze bekend of ze kandidaat is om zichzelf op te volgen.Beeld BELGA

Huidig Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft de knoop doorgehakt: ze is kandidaat om zichzelf op te volgen.

en

Groen kiest tijdens een congres op 18 en 19 oktober een nieuwe voorzitter. Tot nu toe was Vlaams fractieleider Björn Rzoska de enige kandidaat. Hij koos de Mechelse Rina Rabau als running mate, die ondervoorzitster van de partij zou worden indien Rzoska het straks haalt. 

Rzoska kijkt uit naar het debat met Almaci, laat hij vrijdag weten op Twitter. “De toekomst is nu, met grote politiek-maatschappelijke uitdagingen. Het sterkste Groen is nodig”, zegt hij. “Nog 1,5 maand om samen met Rina Rabou elke minuut gebruiken om te luisteren naar de leden en hen te overtuigen van een andere aanpak.”

Twitter bericht wordt geladen...

Huidig voorzitster Meyrem Almaci liet lange tijd niet in haar kaarten kijken. In het King George Café in Sint-Niklaas maakte ze zopas bekend dat ze opnieuw kandidaat-voorzitter is. Haar running mate wordt Dany Neudt. Hij maakte carrière binnen de interculturele organisatie Kif kif.

“We hebben op 26 mei gezien dat de kiezer zijn middenvinger heeft opgestoken naar het politiek gekrakeel. Als partij zijn wij in de campagne soms ook ons hart verloren. Maar we blijven een van de winnaars van de verkiezingen”, benadrukte Almaci.

“Als groene partij willen wij kiezen voor een politiek voor iedereen”, vervolgde Almaci. “Een partij niet aan verdeel en heers wil doen. Die staat voor goed bestuur en fatsoen. En die opkomt voor de planeet. Dat is ons DNA. We moeten vol moed en trots die ideologie blijven uitdragen. Ook als andere partijen ons daarop aanvallen.”

De federale en Vlaamse verkiezingen in mei verliepen niet helemaal zoals verhoopt voor Groen. De partij deed het beter dan in 2014, maar de winst was kleiner dan verwacht. Hier en daar klonk dan ook kritiek op het parcours van kopstukken als Almaci en Kamer-fractieleider Kristof Calvo, die de campagne leidden.

De belangrijkste kritiek was dat Almaci en Calvo de partij te veel positioneerden als een partij voor de elite - in de woorden van oud-voorzitter Wouter Van Besien: “Heb je poen, stem dan Groen”. Almaci wil dit beeld tegengaan door “naar een grassroots-beweging te evolueren”. Lokale mandatarissen moeten meer inspraak krijgen.

Almaci: “Hoe gaan we ons positioneren in een veranderende wereld? We gaan een diepgaand debat aan met alle geledingen van onze partij.”  Ze ziet geen grote verschillen met haar tegenkandidaat Rzoska. “We komen uit dezelfde partij. Het gaat over nuanceverschillen allicht. We houden vast aan de beginselverklaring van Agalev.”