Direct naar artikelinhoud
Vlaamse mediaUpdate

Ombudsvrouw gender vindt artikel Hoflack op Doorbraak.be beschamend

Kris Hoflack.Beeld Diego Franssens

De Vlaamse ombudsvrouw gender vindt het artikel op de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be van Kris Hoflack, de directeur communicatie van het Vlaams Parlement, beschamend voor het Vlaams Parlement. ‘Wij verzenden vanuit hetzelfde gebouw heel andere boodschappen’, zegt ze.

en

Hoflack, in een vorig leven hoofdredacteur op de nieuwsdiensten van VRT en VTM, schrijft sinds kort recensies van televisieprogramma’s voor Doorbraak.be. Op 4 september schreef hij in de rubriek ‘Sprekershoek’ een kritisch stuk over Vandaag, de nieuwe laatavondtalkshow op Eén gepresenteerd door Danira Boukhriss Terkessidis. Daar kreeg hij toen op Twitter heel wat kritiek op, onder meer omdat hij de presentatrice in zijn titel ‘Het meisje Danira’ had genoemd, terwijl haar gast van die avond - Herman Brusselmans - wel consequent met zijn familienaam werd benoemd.

 “Wij zijn gehuisvest in het Vlaams Parlement als onafhankelijk orgaan voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen”, zegt ombudsvrouw Annelies D’Espallier. “Het is enigszins bijzonder dat er dan vanop een andere verdieping in dat gebouw een dergelijke boodschap wordt uitgestuurd. De titel, ‘Het meisje Danira’, zegt eigenlijk al genoeg.”

D’Espallier heeft Kris Hoflack onmiddellijk gecontacteerd, maar kreeg nog geen reactie. “Ik heb hem gezegd dat ik het bijzonder jammer vindt”, aldus D’Espallier. Ze hoopt op een gesprek met de directeur communicatie. 

Kris Hoflack.Beeld BELGA

Deontologie

Meer fundamenteel rees binnen en buiten de VRT de vraag of het deontologisch wel door de beugel kan dat een vertegenwoordiger van het Vlaams Parlement opiniestukken schrijft over programma’s van mediabedrijven, weet De Standaard. VRT-woordvoerder Bob Vermeir bevestigt in de krant dat de manager beroepsethiek parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) heeft opgebeld, al ging dat over “een informeel telefoontje, zeker geen officiële klacht”.

Volgens Vandaele komt de zaak voorlopig alvast niet op de agenda van het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement terecht. Hij heeft met Hoflack wel afgesproken de zaak volgende week te bespreken, zegt hij aan Belga. Hoflack schreef tot nog toe enkel een recensie over Vandaag. Volgende week fileert hij het Canvas-programma De Afspraak, staat onderaan dat stuk te lezen.