Direct naar artikelinhoud
Voorzittersverkiezingen Groen

Hoe Groen dezelfde boegbeelden recycleert

Meyrem Almaci wil zichzelf opvolgen als Groen-voorzitter.Beeld BELGA

Met Björn Rzoska en Meyrem Almaci draaien de voorzittersverkiezingen bij Groen uit op een tweestrijd in het partij-establishment. Kunnen zij de partij herlanceren?

Zoals verwacht gooide ook zetelend voorzitter Meyrem Almaci zich deze ochtend in de race. Vorige week had Björn Rzoska zich al kandidaat gesteld. Nog een derde kandidatenduo, met de nobele onbekenden Koen Roman en Katrijn Conjaerts, overwoog de sprong, maar schaarde zich uiteindelijk achter Rzoska. Nog tot morgenmiddag kunnen kandidaten zich aandienen.

Groen worstelt met zichzelf na de tegenvallende verkiezingsresultaten in mei. De partij hoopte op de grote sprong voorwaarts, maar bleef steken rond de 10 procent. Zowel Almaci als Rzoska hadden in aanloop naar de campagne de touwtjes in handen. Dezelfde boegbeelden worden gerecycleerd. Zijn zij de aangewezen personen om de partij een nieuw élan te geven? 

De uitgangspunten van de twee zijn dezelfde. Rzoska verklaarde dat Groen te veel een partij van de ‘happy few’ is geworden. Voor hem moet het groene verhaal vooral sociaal zijn. Alleen: dat is de lijn waar ook Almaci voor staat. “Het zit in ons DNA”, zei ze vandaag op een persconferentie. “Het gaat terug naar de beginselverklaring van Agalev.” Een echte ommeslag zit er bij geen van de twee kandidaten aan te komen.

Het verschil zit vooral in stijl. Rzoska predikt rust, als antwoord op de soms aanvallende stijl van Almaci. Hij wil zich ook pragmatischer opstellen, terwijl Almaci dichter staat bij de zuiver ecologische lijn. Om het met een boutade te zeggen: Almaci eet sinds haar zestiende vegetarisch, Rzoska lust nog graag een stuk vlees, zei hij vorige week in deze krant. Ze wil ook teruggrijpen naar de ‘grass roots-beweging’, en haar beleid als voorzitter mee van onderuit laten bepalen.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci en haar uitdager Björn Rzoska net voor een ontmoeting met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) eind mei.Beeld Photo News

Stratego

Beide kandidaten hebben hun running mates zorgvuldig uitgekozen. Rzoska kiest voor Rina Rabau als mogelijke ondervoorzitter, afkomstig uit de sterke Mechelse afdeling. Rabau, die binnen de partij geldt als een opkomend talent, werkt als kabinetschef voor schepen Els Gossé in Elsene. Ze heeft dus ook een netwerk in Brussel, waar Groen de grootste Vlaamse partij werd afgelopen verkiezingen. Zo plant Rzoska zijn vlag in twee belangrijke afdelingen.

Almaci haalt dan weer met Dany Neudt de kabinetschef van de Gentse schepen Bram Van Braeckevelt binnen als running mate. De Gentse groenen, die bekendstaan als meer rechtlijnig, steunen Almaci voluit. Bovendien was Neudt oprichter van het minderhedenplatform Kif Kif. Zo kan Almaci haar progressieve profiel op het vlak van integratie benadrukken.

Spanning op de lijn

Er zijn de inhoudelijke accentverschillen en de strategische overwegingen, maar er zit ook persoonlijk spanning op de lijn tussen de twee kandidaat-voorzitters. Door Imade Annouri als kandidaat te lanceren probeerde Almaci Rzoska (tevergeefs) aan de kant te duwen als Vlaams fractieleider. Bovendien staat Rzoska nog altijd dicht bij Wouter Van Besien, onder wie hij ondervoorzitter was. Van Besien, bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker was in Antwerpen, was gefrustreerd omdat Almaci hem slechts een rol op de verre achtergrond gaf bij de afgelopen campagne.

De meeste partijtoppers houden zich voorlopig op de vlakte. De voorbije weken is gebleken dat de positie van Almaci niet ongenaakbaar is, maar zij geniet nog brede steun vanuit de basis. Iedereen is ervan overtuigd dat zij opnieuw duidelijk moet maken waar de partij naartoe moet. “Business as usual is uitgesloten”, klinkt het meerdere keren.