Romakamp in de buurt van Tour & Taxis in Brussel ontruimd

In Laken is vanmorgen een Romakamp ontruimd in het Park van Lijn 28, vlak bij de site van Tour & Taxis. Sinds afgelopen zomer hadden tientallen mensen er tenten en barakken opgezet. Ze leefden er in erg moeilijke omstandigheden. De families kunnen nu terecht in een opvangcentrum.

"Verschillende verslagen van politie en brandweer wezen op de kwetsbaarheid van de bewoners van het kamp en de onveiligheid van de noodonderkomens die ze er gebouwd hadden", zegt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur.

De stad Brussel had het kamp al van bij het begin verboden, maar wilde eerst onderdak vinden voor de families, vooraleer het kamp te ontruimen. Samusocial heeft nu voor de 50 volwassenen en de 14 kinderen huisvesting aangeboden in een opvangcentrum.

"Ik denk dat iedereen de boodschap moet geven dat die mensen niet in dergelijke kampen kunnen blijven wonen maar dat ze een woonst moeten zoeken op de reguliere huisvestingsmarkt", zegt Roma-expert Koen Geurts. "De Romagemeenschap in Brussel is ook helemaal niet zo fier op dergelijke kampen. Ze vrezen dat dat effectief een soort van stigmatisatie van de Romagemeenschap in het algemeen zal teweegbrengen."

De ontruiming verliep zonder incidenten.

Meest gelezen