© AFP

Slovenen slaan hun slag in de Vuelta: Pogacar wint op steile slotklim, Roglic steviger in de rode leiderstrui

Tadej Pogacar (Team Emirates) heeft vrijdag de dertiende rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 20-jarige Sloveen bleef na 166,4 kilometer tussen Bilbao en Los Machucos op de loodzware slotklim zijn landgenoot Primoz Roglic (Jumbo-Visma) voor. Roglic is ook steviger leider in de algemene stand.

blg

Met zes beklimmingen onderweg en de afschrikwekkend steile beklimming van zeven kilometer naar de top van de Alto de Los Machucos aan het eind, was de 166 kilometer lange rit die vertrok in Bilbao een bijzonder zware klus. Fabio Aru kwam niet meer aan de start, die werd gekruid door een passage doorheen het stadion van Athletic Bilbao.

Op de eerste beklimming van de dag schoof een kopgroep van een dertigtal renners vooruit. Daarbij onder meer de Belgen Thomas De Gendt, Steff Cras en Philippe Gilbert, daags na zijn ritzege. Bergtruidrager Angel Madrazo, Pierre Latour, Sergio Henao, Gianluca Brambilla, David de la Cruz en Wout Poels waren de andere bekende namen voorin. Sergio Higuita, 14e op 10:21, was de best geplaatste van de vlucht.

Terwijl de voorsprong van de koplopers opliep tot boven de acht minuten, bleken de Belgen in deel 2 van de etappe een maatje te licht te zijn en zette Hector Saez vooraan een stevige solo op. Door een counter van Bruno Armirail en het werk van de Astana-ploegmaats van Miguel Angel Lopez smolt zijn voorsprong op zowel de achtervolgers als het peloton. Toch hield Saez stand tot de steilste flanken van de slotklim. Maar de ultrasteile laatste vijf kilometer zette nog de hele rit op zijn kop: Armirail ging op en over Saez, werd op zijn beurt teruggeroepen door Latour, maar de prikken bij de klassementsrenners neutraliseerden uiteindelijk de vlucht: Tadej Pogacar en Primoz Roglic bleken een maat te groot voor hun concurrenten en gingen in de laatste anderhalve kilometer op en over de laatste vluchter. In de sprint voor de ritzege drong Roglic niet aan tegen zijn amper 20 jaar jonge landgenoot.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Latour kon in de strijd voor plek drie nog net Alejandro Valverde en Nairo Quintana afhouden, die 27 seconden moesten toestaan op het Sloveense duo. Lopez was met een verlies van 1:01 de grootste geslagene van de favorieten. In het algemene klassement rukt nieuwe witte trui Pogacar op naar plaats drie, op 3:01 van zijn landgenoot Roglic. Enkel Valverde, tweede op 2:25, staat nog tussen hen in. Beste Belg Dylan Teuns finishte als 27e en zakt van negen naar tien in de stand.

De veertiende etappe van zaterdag voert de renners over 188 kilometer van San Vicente de la Barquer naar Oviedo. De aankomst ligt na een golvende etappe bovenop een knikje.

Uitslag rit 13:

1. Tadej Pogacar (Sln/UAD) de 166.4km in 4u28:26 (gem. 37.193592km/u)

2. Primoz Roglic (Sln/TJV) op 0:00

3. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:27

4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:27

5. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:27

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:27

7. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 01:01

8. Gianluca Brambilla (Ita/TFS) 01:01

9. Marc Soler (Spa/MOV) 01:08

10. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 01:08

Stand

1. Primoz Roglic (Sln/TJV) de 1944.6km in 49u20:28 (gem. 39.411354km/u)

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 02:25

3. Tadej Pogacar (Sln/UAD) 03:01

4. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 03:18

5. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:33

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 06:15

7. Nicolas Edet (Fra/COF) 07:18

8. Carl Fredrik Hagen (Noo/LTS) 07:33

9. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 07:39

10. Dylan Teuns (Bel/TBM) 09:58

Jonge Pogacar pakt tweede ritzege: "Doel was geen tijd te verliezen"

De Sloveen Tadej Pogacar vierde vrijdag zijn tweede Vuelta-ritzege in bescheidenheid. Het 20-jarige talent van UAE - Team Emirates denkt er nog niet aan de leidersplaats van zijn landgenoot Primoz Roglic te kunnen bedreigen.

Eerder won hij de negende etappe in Andorra, toen met finish boven de grens van de tweeduizend meter hoogte. Dat Pogacar ook met razend steile klimpercentages overweg kan, bewees hij vrijdag met winst bovenop Los Machucos. "In de start besefte ik nog niet dat ik me zo goed zou voelen op de slotklim. In feite wou ik gewoon overleven. Na rit 7 was mijn doel gewoon om niet te veel tijd meer te verliezen", aldus Pogacar.

Maar zijn defensieve tactiek veranderde op de slotklim in een aanvalslustige manier van koersen. "Het werd uiteindelijk een ongelooflijke dag voor me. Toen ik op de radio hoorde dat er niemand was die mij en Roglic volgde, besefte ik dat het een mooie kans was om op de ritzege te jagen. Maar met Roglic erbij is het altijd moeilijk: hij is echt sterk. Toch kon ik hem verslaan. Ik ben echt, echt blij."

Neoprof Pogacar moet later deze maand nog zijn 21e verjaardag vieren, maar hij won dit jaar wel al een rit en de eindstand van zowel de Ronde van de Algarve als de Ronde van Californië. In het algemene klassement van de Vuelta is de nieuwe eigenaar van de witte jongerentrui nu derde op 3:01 van Roglic. Maar aan eindwinst denkt hij nog niet. "Neen, ik denk niet dat ik de Vuelta kan winnen. Primoz houdt de rode trui heel strak vast."

Roglic na cadeautje aan landgenoot: "Liever dat Pogacar wint"

Zelf wilde Primoz Roglic het niet toegeven, maar zijn ploeg Jumbo-Visma gaf vrijdag toe dat de Sloveense leider de zege van de dertiende etappe van de Ronde van Spanje aan zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar had gegund.

"Roglic toonde zich een terechte en verdiende leider door Pogacar de overwinning te gunnen", klonk het achteraf bij Team Jumbo - Visma. Of zoals Roglic het zelf zei: "Tadej toonde dat hij een heel groot renner is. Ik heb veel liever dat hij wint dan een ander renner. Het was echt een genoegen om met hem de slotklim op te rijden. Dit was een geweldige dag voor het Sloveense wielrennen."

In de stand kon Roglic zijn voorsprong op dichtste concurrent Alejandro Valverde uitbreiden tot 2:25. De rest van de concurrentie volgt op meer dan drie minuten. "Weer een dag minder tot Madrid, maar de wedstrijd is verre van voorbij. Er zijn nog enkele zware dagen op komst. We moeten de focus behouden. Maar het gaat goed tot dusver, ik kijk uit naar wat de komende dagen komt. Ik begin me steeds beter te voelen."

Roglic begint zaterdag aan zijn vierde dag in de rode leiderstrui van de Vuelta. Eerder dit jaar droeg hij ook al vijf dagen de roze trui in de Ronde van Italië, die hij uiteindelijk als derde afsloot.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer