Direct naar artikelinhoud
Proximus

Onderzoek naar Dominique Leroy: CEO verkocht vorige maand 285.342 euro Proximus-aandelen

Onderzoek naar Dominique Leroy: CEO verkocht vorige maand 285.342 euro Proximus-aandelen
Beeld BELGA

Dominique Leroy heeft een maand voor ze haar vertrek bij de beursgenoteerde telecomoperator Proximus publiek maakte, nog een pakket Proximus-aandelen van ruim 285.000 euro te gelde gemaakt. Dat krijgt nu een staartje bij beurswaakhond FSMA, dat in zulke gevallen steeds onderzoekt of het om verboden handel met voorkennis gaat. 

en

Leroy verkocht op 1 augustus 10.840 Proximus-aandelen voor 285.342,40 euro, zo blijkt uit een melding op de website van de FSMA. Het is de eerste gemelde aandelentransactie van Leroy in minstens drie jaar, de melding dateert weliswaar al van 6 augustus. 

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun beurstransacties te melden van zodra het totaalbedrag in een kalenderjaar boven 5.000 euro gaat. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar.

Koersgevoelige informatie

Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond onder de loep genomen. Als uit het onderzoek zou blijken dat er daadwerkelijk handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een administratieve sanctie, die zou waarschijnlijk neerkomen op een fikse boete. 

Ze moet er een goede uitleg voor kunnen geven”, zegt Tom Simonts, econoom bij KBC. “Want de timing is op z’n minst ongelukkig. Als ze op 1 augustus al wist dat ze zou vertrekken, dan wist ze ook dat de koers van het aandeel kon dalen en het pakket dus minder waard zou zijn. Dat is zeker een vraag die je kan stellen.

Anderzijds kan een CEO volgens Simonts ook niet zomaar aandelen verkopen, de compliance-dienst van Proximus gaat erover en de momenten waarop een leidinggevende aandelen van de hand mag doen zijn bepekt. 

Proximus wilde in een reactie enkel kwijt dat het niet op de hoogte is van een onderzoek. De koers van het aandeel van Proximus ging vrijdag na het nieuws over de opmerkelijke transfer van Leroy naar het Nederlandse KPN 2,5 procent lager op de Brusselse beurs.

Vakbonden vragen onmiddellijk ontslag

De vakbonden bij Proximus willen dat Leroy met onmiddellijke ingang opstapt. Volgens de bonden kan het niet dat ze, zoals gepland, tot december zou aanblijven. De eis van de bonden staat los van het onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis van Dominique Leroy. 

De vakbonden menen dat er sprake is van “een vertrouwensbreuk” doordat Leroy een directe concurrent gaat versterken. “Vanaf het moment dat ze gekozen heeft voor een potentiële concurrent, is het zeer moeilijk om nog vertrouwen te hebben in haar”, verklaarde Stéphane Daussaint van de christelijke bond. Hij wijst erop dat het Nederlandse KPN in het verleden al zijn oog op Proximus heeft laten vallen.

“We zijn bang voor wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. De CEO kent het bedrijf van A tot Z en dus ook de strategie voor de toekomst”, aldus Jean-Claude Philippon van de liberale bond. “Het gaat om vertrouwelijke informatie. We zijn bang dat ze die gegevens zal meenemen”, treedt Laurent Malengreau van de socialistische vakbond hem bij.

“Ze kan niet meer wegen op dit bedrijf. Waarom is het absoluut noodzakelijk dat ze haar herstructureringsplan er nog doorduwt voor haar vertrek?”, vraagt Philippon zich af. Leroy gaf donderdag te kennen dat ze verwacht voor haar vertrek het transformatieplan te kunnen afronden.