Beurswaakhond onderzoekt opmerkelijke aandelentransactie Leroy: "Allemaal wel groot toeval"

Op 1 augustus, een maand vóór het nieuws van haar vertrek bij Proximus, heeft Dominique Leroy 10.840 Proximus-aandelen verkocht voor 285.342,40 euro. Een opmerkelijke transactie, en in dergelijke gevallen stelt beurswaakhond FSMA een onderzoek in. Kwestie van na te gaan of het hier al dan niet gaat om handel met voorkennis. 

Het blijkt te gaan om de eerste gemelde aandelentransactie van Leroy in minstens drie jaar. 

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun beurstransacties te melden als het totaalbedrag ervan in een kalenderjaar hoger dan 5.000 euro is.  Daarnaast wordt het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf als koersgevoelige informatie beschouwd.

Transacties zoals die van Leroy worden door de beurswaakhond onder de loep genomen. "Een standaardprocedure", is te horen bij de FSMA. Mocht uit het onderzoek blijken dat er inderdaad sprake is van handel met voorkennis riskeert Leroy een administratieve sanctie. Over het specifieke geval met Dominique Leroy geeft de beurswaakhond geen commentaar.

Bij de vakbonden denken ze daar anders over. "Het is allemaal wel een groot toeval", zegt Linda Herremans van de liberale vakbond VSOA aan VRT NWS.

Mevrouw Leroy vertrekt naar de concurrentie, maar heeft alle strategische informatie van het bedrijf

Linda Herremans (VSOA)

Intussen willen de vakbonden bij Proximus dat Leroy met onmiddellijke ingang opstapt. Volgens de bonden kan het niet dat ze tot 1 december aanblijft. Maandag gaan ze een open brief afgeven gericht aan Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus.

De vakbonden vinden dat er sprake is van "een vertrouwensbreuk" doordat Leroy naar KPN overstapt, een directe concurrent. "Vanaf het moment dat ze gekozen heeft voor een potentiële concurrent, is het zeer moeilijk om nog vertrouwen te hebben in haar", zegt Stéphane Daussaint van de christelijke bond ACV-Transcom aan Belga. 

"Mevrouw Leroy vertrekt naar de concurrentie, maar heeft alle strategische informatie van het bedrijf", zegt Linda Herremans van het VSOA. "Het gaat om vertrouwelijke informatie. We zijn bang dat ze die gegevens zal meenemen", aldus Laurent Malengreau van de socialistische vakbond ACOD bij Belga.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen