Direct naar artikelinhoud
DM zapt

Op vrijdagavond willen we maar één ding meer doen: zo weinig mogelijk

Of het nieuwe seizoen van ‘Belgium’s Got Talent’ bloedstollende tv zal opleveren, is nog maar de vraag.Beeld Belgium's Got Talent

Pieter Dumon zet de hele week de blik op oneindig. Vandaag: over de ondraaglijke leegheid van de zendschema’s op vrijdagavond. 

Vrijdagavond. Lange rijen bij de frituur en spitsuur bij de Deliveroo’s van deze wereld. Na een lange werkweek wil de doorsnee-Vlaming blijkbaar maar één ding meer doen: zo weinig mogelijk. Met een gezonde dosis fastfood achter de kiezen in de zetel ploffen, samen met de al even dodelijk vermoeide kinderen. Meer moet dat op vrijdagavond – bij ons thuis alvast – niet zijn. Allen samen onder een dekentje, klaar voor een avondje televisieplezier. 

Maar dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Dat we het tijdens de zomermaanden op vrijdag een paar weken lang met een paar bestofte blockbusters moesten stellen, valt te begrijpen. De werkweken – als die er al zijn – voelen tijdens de zomermaanden minder zwaar aan, van acute schoolmoeheid bij het verzamelde kroost is al helemaal geen sprake, en werkelijk niemand verkiest op zo’n zomerse vrijdag zijn tv-dekentje boven een terrasje.

Maar die zomer is ondertussen een lang vervlogen herinnering en zo’n eerste schoolweek eist haar tol. Hoog tijd dus om in oude gewoontes te vervallen. Zeker nu het televisienajaar uit de startblokken is geschoten en de zendschema’s tjokvol smakelijke nieuwigheden zitten. Behalve op vrijdagavond dan. Akkoord, er zijn deze week verzachtende omstandigheden: op VTM gaven de Rode Duivels San Marino partij. En hoewel de kans op een bloedstollende pot voetbal met zo’n affiche eerder klein was, gebeurde dat in primetime. 

Vanaf volgende week is er beterschap aan de Medialaan: dan pakken ze daar uit met het zesde seizoen van Belgium’s Got Talent. Maar of dat wel bloedstollende tv zal opleveren, is nog maar de vraag. Het valt te vrezen dat na vijf seizoenen echt wel elke danscrew, acrobaat of goochelaar met ook maar een greintje talent de revue is gepasseerd. 

Bij de concurrentie is het niet veel beter. Op VIER moeten we het de komende vrijdagavonden stellen met de avonturen van de hobbits en hun vrienden. Kwestie van zusterzender VIJF niet te kannibaliseren, blijkbaar, want daar pakken ze dit najaar op vrijdagavond groots uit met must sees als Temptation Island VIPS, Monacovrouwen en Celebs gaan daten. Ook het huis van vertrouwen biedt geen uitweg. Daar trekken ze op vrijdagavond lukraak een van die Britse detectivereeksen die ze in bulk aankopen uit de schuif. 

Dat wordt dus voortaan Netflix op vrijdag. Of een avondje uitgesteld kijken. Maar euh... is dat nu niet net de evolutie waar de Vlaamse zenders zich zorgen over maken?