© AP

Gestolen poort van concentratiekamp Dachau teruggevonden in Noorwegen

De gestolen toegangspoort van het concentratiekamp in Dachau, in het zuiden van Duitsland, is hoogstwaarschijnlijk teruggevonden in Noorwegen. Dat heeft de Beierse politie vrijdag bekendgemaakt. De gietijzeren poort, met het bekende opschrift “Arbeit macht frei”, werd in 2014 ontvreemd.

gjs

“De politie van het Noorse Bergen werd getipt en vond een gietijzeren poort met het bekende opschrift”, aldus de Duitse politie, die niet inging op mogelijke verdachten. Op basis van foto’s die de Noorse politie naar Duitsland stuurde, zijn de Duitse collega’s er zo goed als zeker van dat het om de bewuste poort gaat. Die werd in de nacht van 1 op 2 november gestolen. “De omstandigheden van de ontdekking worden door de Duitse en Noorse politie van naderbij bekeken”, klinkt het.

De politie van Fürstenfeldbruck had 10.000 euro uitgeloofd voor de vinder van het voorwerp, dat 2 meter bij 1 meter meet en enkele honderden kilo’s weegt.

In 2010 werd in Auschwitz al een ingangsbord met ‘Arbeit macht frei’ gestolen. Daar bleek toen een Zweedse neonazileider achter te zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer