Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Meteen mee in 5 minuten: dit is het nieuws van de ochtend

Margaret Atwood: ‘Als Clinton was verkozen, en niet Trump, dan zouden vrouwen nu nooit verkleed als dienstmaagden de straat op zijn gegaan.’Beeld Linda Nylind / Eyevine

Margaret Atwood over haar vervolgroman op The Handmaid’s Tale en profvoetballers over het racisme in hun sport. Gelukkig ziet ‘ideeëngoeroe’ Rutger Bregman nog het goede in de mens.

In het nieuws

1. ‘Iedereen vindt het leuk om de heks te zien branden’: Margaret Atwood over haar vervolg op ‘The Handmaid’s Tale’

Het boek moet dinsdag nog uitkomen, maar doet nu al mee voor de prijzen. Zou dat The Testaments van Margaret Atwood (79) kunnen zijn, het vervolg op The Handmaid’s Tale? Wij mochten het na een strikte geheimhoudingsverklaring al lezen. Atwood: ‘Ik word soms te ernstig genomen.’

2. Wordt Reynders Europees Commissaris voor Begroting?

Kandidaat-Europees commissaris Didier Reynders (MR) zou de belangrijke portefeuille Begroting krijgen. Dat meldt De Standaard op basis van een voorlopige lijst, afkomstig van de Europese Commissie.

3. Roepers de mond gesnoerd

Twee volksmenners probeerden deze week de bolwerken van de politiek te slopen. In Londen mislukte Johnsons poging het Lagerhuis buitenspel te zetten. In Rome werd Salvini zélf buitenspel gezet.

De stier in Schotland kon Johnson nog net aan, met het Britse parlement lukte dat niet.Beeld REUTERS

4. Uroloog Bo Coolsaet voor rechter wegens verkrachting

De bekende uroloog Bo Coolsaet (79) moet zich deze maand voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige patiënte. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het parket vraagt de buitenvervolgingstelling.

5. Wat een bankenapp ons vertelt over het succes van populisme

Om de klant nog beter te dienen, zullen nog meer bankkantoren gesloten worden. Of hoe een droge, ietwat cynische mededeling van de bank KBC een inzicht biedt in de bodem waarop populisme en radicalisme hun vruchten oogsten.

6. Als je de speler bent die ze ‘aap’ noemen: profvoetballers over racisme

Nadat Romelu Lukaku in de Italiaanse competitie te maken kreeg met apengeluiden, trok Vincent Kompany in een interview de discussie over racisme in het voetbal open naar de te witte voetbalfederaties. Drie profvoetballers en een éminence grise doen een boekje open.

Lees ook: Standpunt: Nieuwe campagnes? De blanke hegemonie in de federaties doorbreken? Misschien moet het wel allemaal tegelijk

In het nieuws
Beeld AFP

7. Geen vlucht meer voor korte reis

Naar het voorbeeld van het Vlaams Parlement wil ook de Vlaamse regering dat haar personeel groener reist.

Voor bij de koffie

1. ‘De mens deugt wél, we zijn eerder goed dan slecht’: ‘Ideeëngoeroe’ Rutger Bregman

De mens is verdorven, en de ánder al zeker. Overheden en bedrijven teren op die notie om ons koest te houden. Rutger Bregman gooit in De meeste mensen deugen het roer om. ‘Mensen snakken weer naar radicale ideeën.’

Rutger Bregman: ‘Ik geloof in een anarchistische staat.’Beeld Tim Coppens

2. Je eerste blote borsten, die vergeet je nooit

In het radioprogramma The Original Soundtrack sluiten De Morgen-journalist Robin Broos en zijn De Standaard-concullega Jeroen Struys een pax media. Elke zaterdagavond zoeken ze op Klara naar de mooiste filmmuziek binnen een afgelijnd thema. Deze week: erotiek.

'Red Shoe Diaries', een soft-erotische televisieserie met David Duchovny.Beeld KIPPA

3. Majesteit, de VRT moet u een eigen programma geven. Over etiquette!

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Deze week is koningin Mathilde aan de beurt.

Koningin Mathilde.Beeld Studio Caro