Direct naar artikelinhoud
Iraanse olietanker

Iraanse olietanker Adrian Darya meert dan toch aan, in Syrië

De Iraanse olietanker Adrian Darya 1, die wekenlang werd vastgehouden voor de kust van Gibraltar en door de Verenigde Staten op een zwarte lijst geplaatst is, is aangekomen voor de haven van Tartous in Syrië.Beeld AP

De Iraanse olietanker Adrian Darya 1, die wekenlang werd vastgehouden voor de kust van Gibraltar en door de Verenigde Staten op een zwarte lijst geplaatst is, is aangekomen voor de haven van Tartous in Syrië. Dat heeft de raadgever voor nationale veiligheid van het Witte Huis, John Bolton, gisteren gemeld.

en

De Adrian Darya 1 werd in totaal meer dan zes weken lang vastgehouden in Gibraltar. De tanker zou olie naar Syrië hebben willen vervoeren, en zou zo het Europese embargo tegen dat land schenden. Nadat het schip werd vrijgegeven, bewoog het zich richting het zuidoosten van de Middellandse Zee. De kapitein van de Adrian Darya 1 gaf aan dat hij richting Griekenland voer, daarna zou de eindbestemming Turkije zijn. Maar intussen leek het schip al eerder op weg naar het Midden-Oosten. 

Iraanse olietanker Adrian Darya meert dan toch aan, in Syrië
Beeld AP

“Wie beweert dat de Adrian Darya 1 zich niet naar Syrië begaf, weigert de realiteit te zien”, aldus Bolton in een tweet, met een foto van een satellietbeeld dat het schip toont op twee zeemijl van Tartous. “Teheran vindt het belangrijker om het moorddadige regime van Assad te helpen dan zijn eigen volk. We kunnen praten, maar Teheran zal geen enkele vermindering van sancties krijgen zolang het niet stopt met liegen en terrorisme verspreiden”, aldus Bolton.

“Steun aan terroristen”

Ook de website TankerTrackers, die de trajecten van olietankers volgt, toonde de Adrian Darya 1 nabij Tartous. Vooralsnog is er geen bevestiging dat het schip met 2,1 miljoen vaten olie ter waarde van 140 miljoen dollar aan boord, zijn lading aan het lossen zou zijn. De informatiewebsite Middle East Eye beweert wel dat het schip al ruim de helft van zijn lading gelost zou hebben.

De Verenigde Staten hadden eerder alle landen rond de Middellandse Zee ervoor gewaarschuwd dat als ze de tanker lieten aanmeren, dat beschouwd zou worden als steun aan terroristen. Washington wil dat het schip aan de ketting wordt gelegd. De VS willen de Iraanse olie-export naar nul terugbrengen. Washington en Teheran zijn in een conflict verwikkeld sinds de Amerikaanse president Donald Trump zijn steun aan het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 opzegde.