Direct naar artikelinhoud
Film

‘Joker’ wint Gouden Leeuw op Filmfestival Venetië

Regisseur Todd Phillips (L), hoofdrolspeler Joaquin Phoenix.Beeld AFP

Geen grap: de Joker kan een Oscar winnen’, schreef deze krant eerder al over de superheldenfilm die geen superheldenfilm is. De gelijknamige solofilm over Batman-schurk Joker maakt het alvast waar door de hoofdprijs van het Filmfestival van Venetië binnen te halen: de Gouden Leeuw.

en

Joker is een donker misdaaddrama over de origine van de Joker, een van de bekendste schurken uit de Batman-comics. Joaquin Phoenix (Her, Gladiator, Walk the Line) kruipt voor de film in de huid van getergde komiek Arthur Fleck en de Amerikaanse schrijver en regisseur Todd Phillips (The Hangover, War Dogs) staat aan het roer. Vorig jaar vond de Gouden Leeuw zijn thuis bij Netflixfilm Roma, die later drie Oscars won.

De Grand Jury-prijs ging naar J’accuse van Roman Polanski, die zelf wegbleef van de première van zijn nieuwe film. De Zilveren Leeuw voor Beste Regisseur ging naar Roy Andersson voor zijn film About Endlessness. 

Daarnaast werd de Italiaan Luca Marinelli gelauwerd als beste acteur voor zijn rol in Martin Eden. De Franse Ariane Ascaride werd bekroond als beste actrice voor haar rol in Gloria Mundi. De prijs voor Beste Scenario ging naar de Chinese filmmaker Yonfan, zijn romantische animatiefilm No. 7 Cherry Lane speelt zich af in het Hongkong van de jaren zestig.  

Lees ook:

Schandalen en tegendraadsheid helpen het Filmfestival van Venetië aan unieke positie.

Dit is de Belgische monteur die Brad Pitt en Ryan Gosling uit de nood hielp.

Geen grap: de Joker kan een Oscar winnen.

Films die getipt waren voor een award maar uiteindelijk buiten de prijzen vielen waren onder andere Noah Baumbach’s Marriage Story,  Pablo Larrain’s Ema en Steven Soderbergh’s The Laundromat.

Eerder op de dag palmden honderden klimaatactivisten de rode loper in op het festival, enkele uren voor de slotceremonie. Meer dan 300 mensen in witte overalls, met vlaggen en spandoeken, bezetten de ruimte die voorzien is voor filmsterren om er te poseren voor de fotografen. Ook actievoerders van de groep “No Big Ship” in Venetië, die gekant zijn tegen grote cruiseschepen in de lagune van Venetië, namen deel aan het protest.

Joker (2019), Joaquin Phoenix.Beeld RV