Demonstranten in Hongkong zoeken Amerikaanse steun

Tienduizenden mensen zijn door de straten van Hongkong naar het Amerikaanse Consulaat getrokken. Ze vragen zo om steun van het Amerikaanse Congres en het Witte Huis.

(poj, Belga, The New York Times)

In de straten van Hongkong weerklonk zondagmiddag het Amerikaanse volkslied. Mensen zwaaiden met Amerikaanse vlaggen en droegen grote blauw-witte spandoeken met zich mee, waarop geschreven stond: ‘President Trump, bevrijd Hongkong, alsjeblieft.’ Ze riepen slogans als ‘Verzet tegen Peking. Bevrijd Hongkong’: allemaal in het Engels.

De demonstranten - die intussen al sinds 9 juni de Hongkongse straten bezetten in wat tot een enorm anti-regeringsprotest is uitgegroeid - willen dat het Amerikaanse Congres vaart zet achter de goedkeuring van nieuwe wetgeving, die momenteel op tafel ligt. Die zou het mogelijk maken om Chinese en Hongkongse hoge ambtenaren - die ‘basisvrijheden’ onderdrukt hebben - te bestraffen.

Maar door rechtstreeks bij de Verenigde Staten aan te kloppen, proberen de demonstranten ook de druk op hun eigen regering te verhogen.

© REUTERS

Na de vreedzame demonstraties voor het Amerikaanse Consulaat braken in het centrum van de stad, net als de voorbije dagen, onrusten uit. Enkele radicale betogers vernielden ramen en ticketautomaten in het Centraal Station van de stad. De politie moest verschillende arrestaties verrichten.

Vijf eisen

Ook de voorbije twee dagen liep de situatie in Hongkong uit de hand. Gisteren werd onder meer de luchthaven geviseerd. Nochtans had de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, woensdag aangekondigd dat ze de omstreden wet die aan de basis lag van de uitbraak van de protesten, definitief zou schrappen. Die wet zou uitleveringen aan moederland China mogelijk maken.

Maar dat was intussen nog slechts één van de vijf eisen van de actievoerders. Zij vragen ook een onafhankelijk onderzoek naar het gedrag van de politie en de vrijlating van alle intussen meer dan 1.200 gearresteerde betogers. De protestbeweging wil ook niet juridisch bestraft worden wegens ‘oproer’. En de meest explosieve eis is de invoering van het volledig, algemeen stemrecht, waardoor Hongkongers hun eigen bestuur kunnen kiezen.

Pas als al die eisen ingewilligd zijn, zullen de demonstranten huiswaarts keren.