Informateurs brengen maandag opnieuw verslag uit aan koning

© BELGA

De federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) brengen maandag in de late voormiddag of vroege namiddag opnieuw verslag uit bij koning Filip. Het is de zesde keer sinds hun aanstelling dat ze naar het paleis trekken om de koning een stand van zaken van hun werkzaamheden te geven. De kans is groot dat de vorst hun opdracht opnieuw zal verlengen.

gjs

Een tijdlang werd aangenomen dat de opdracht van Vande Lanotte en Reynders op 9 september zou beëindigd worden, vermits Didier Reynders naar de Europese Commissie verhuist en hij daarvoor nog een zware hoorzitting in het Europees Parlement moet doorstaan. Het idee was dat de koning dan twee nieuwe mensen in het veld zou sturen, een N-VA’er en een PS’er. Maar zowel in het noorden als het zuiden van het land lopen de regionale formatiegesprekken. In Wallonië lijkt een landing één van de volgende dagen mogelijk, in Vlaanderen zal dat wellicht nog even langer duren.

Sinds 30 mei

Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zijn al sinds 30 mei informateur. Toch duurde het tot 28 juli om een aantal partijen een eerste keer rond de tafel te brengen. Ze nodigden toen alle partijen uit die mogelijk een regering zouden kunnen vormen. De Franstalige groene partij Ecolo bleef echter weg, omdat die naar eigen zeggen toch niet in dezelfde meerderheid als N-VA zou kunnen zitten. Eerder had het cdH al laten weten dat het voor de oppositie koos. Tegen Vlaams Belang en PVDA zijn er veto’s uitgesproken.

Precies een maand later, op 28 augustus, organiseerden de informateurs een nieuwe vergadering met dezelfde zeven partijen. Naar verluidt hebben de informateurs uitleg gegeven over de begrotingstoestand en de situatie op de arbeidsmarkt.

Nota

Zoals bekend werken de informateurs aan een nota die de basis zou moeten vormen van verdere onderhandelingen. Op 9 september brengen ze verslag uit bij de koning. Het duo werd op 30 mei door koning Filip belast met een informatieopdracht. Maandag is het al de zesde maal dat Reynders en Vande Lanotte langsgaan op het paleis voor een tussentijds verslag en/of de verlenging van hun opdracht. Dat was eerder het geval op 6 en 17 juni, 1 en 7 juli en 17 augustus.

Drie en een halve maand na de verkiezingen wordt nog altijd gekeken naar N-VA en PS, de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens. De N-VA verklaarde de PS te willen ontmoeten, zonder te verduidelijken waarover men wil praten. De PS blijft er intussen bij dat ze geen regering met N-VA wil vormen omdat de programma’s van beide partijen te ver uit elkaar liggen.

Dialoog

Terwijl CD&V en Open VLD er bij de twee partijen blijven op aandringen om een dialoog op starten, herinnerde de PS er dit weekend aan dat er ook coalities zonder N-VA mogelijk zijn. “In tegenstelling tot wat men zegt, ligt de sleutel voor onderhandelingen niet bij de Parti Socialiste. De PS is duidelijk: ze komt met haar programma en haar prioriteiten. De sleutel ligt bij Open VLD en CD&V”, stelde Kamerfractieleider Ahmed Laaouej in La Libre.

Betekent dit dat elke dialoog tussen PS en N-VA onmogelijk is? De PS gaat altijd in op uitnodigingen in het kader van regeringsonderhandelingen, legt minister Jean-Claude Marcourt uit. “We hebben geantwoord op de uitnodigingen van de informateurs en zullen dat in de toekomst ook doen”, verklaarde hij zondagmiddag op “C’est pas tous les jours dimanche” (RTL-TVi). “We hopen dat het niet met de N-VA is, maar we zijn verantwoordelijke partij (...) Vandaag nog zullen we een antwoord formuleren met duidelijke standpunten, en we willen een regeerakkoord, indien mogelijk zonder N-VA.”

Marcourt waarschuwt dat “de PS niet gekocht kan worden met de belofte van een staatshervorming die meer geld naar Wallonië transfereert in 2024”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen