SP.A-voorzitter Crombez doet de deur dicht: "Johan Vande Lanotte wordt zeker geen premier"

"Het antwoord is heel duidelijk nee". SP.A-voorzitter Crombez was in De Ochtend op Radio 1 formeel. "Informateur Johan Vande Lanotte wordt geen premier." In de wandelgangen van de Wetstraat werd daar de voorbije weken volop over gespeculeerd. Deze namiddag presenteren informateurs Didier Reynders en Johan Van de Lanotte hun eindverslag aan de koning.

Wie wordt de premier van de volgende federale regering? Meer dan 100 dagen na de verkiezingen wordt daar volop over gespeculeerd. Eén van de opties die in de wandelgangen van de Wetstraat de ronde deden, was informateur Johan Vande Lanotte (SP.A). Zijn troeven? Hij is lid van de grootste politieke familie van het land én als informateur was hij vanaf het begin betrokken bij de regeringsformatie.

Hij zit daar niet om deel uit te maken van een regering.

John Crombez, sp.a-voorzitter

Maar in De Ochtend op Radio 1 deed SP.A-voorzitter John Crombez de deur dicht voor zijn partij- en stadsgenoot. "Johan Vande Lanotte wordt zeker geen premier", klonk het formeel. "Vande Lanotte en Didier Reynders zijn weken geleden aangesteld als informateurs met als bedoeling dat ze onbevangen en neutraal aan hun opdracht konden beginnen", vertelt Crombez. "Hij zit daar niet om deel uit te maken van een regering. Dat is heel duidelijk. Ik heb die geruchten ook af en toe horen passeren. Maar het antwoord op de vraag of het een optie is dat hij premier zal worden? Nee, dat zal niet gebeuren", besluit Crombez.  

Deze namiddag gaan informateurs Reynders en Vande Lanotte naar de koning. Daar zullen ze hun eindrapport over de onderhandelingen voor een federale regering presenteren. Mogelijk wordt daarna hun opdracht voor de vijfde keer verlengd.

De Block: "paars-geel blijft de meest voor de hand liggende keuze"

Nog in De Ochtend gaf ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) commentaar op de trage regeringsvorming. "We moeten een stabiele regering hebben. Daarom zijn de grootste partijen nu aan zet. Zij moeten bij elkaar zitten. Als je een land wil besturen, moet je een compromis kunnen maken. Maar daarvoor moet men nu eindelijk uit verkiezingsmodus komen en niet langer oppositie voeren. We hebben een budget en een begroting nodig. De wereld staat niet stil."

Maar hoe moet die volgende federale regering er dan uitzien? "Men mag nooit veto's stellen of partijen uitsluiten. Maar het meest logische is een federale regering met de grootste partijen, dat is paars-geel." Dat is een regering met socialisten, liberalen en N-VA. "Laat die partijen eerst aan tafel zitten, een gemene deler vinden en knopen doorhakken. Ik denk dat het mogelijk is."

Het is geen hiphopstoel.

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Maggie De Block, Open VLD

Ten slotte is er nog die vraag wie premier Charles Michel vanaf december zal opvolgen. Hij start dan zijn nieuwe job als Europees president. "Het is een grote verantwoordelijkheid, het is geen hiphopstoel", besluit De Block. Eén van de mogelijke kandidaten is zijn partijgenote en huidig ontslagnemend minister van Begroting Sophie Wilmès. "Maar het is echt niet aan mij om namen te noemen", reageert De Block. "We moeten niet vooruit lopen op de feiten. Maar ik ben ongeduldig. Het moet vooruitgaan. De mensen zijn kwaad dat er nog steeds geen regering is. En ze hebben gelijk."

Meest gelezen