Dominique Leroy, nu nog CEO van Proximus, stapt eind dit jaar over naar KPN.

Dreigt er echt een "telecomaanval op België", nu Proximus-CEO Dominique Leroy naar KPN gaat?

Nu blijkt dat Proximus-topvrouw Dominique Leroy de overstap maakt naar de Nederlandse operator KPN staan de vakbonden op hun achterste poten. Zij vrezen voor een "telecomaanval op België". Hoe realistisch is het sombere scenario dat zij schetsen? Wij vroegen het aan drie kenners van de sector.

Dominique Leroy moet onmiddellijk opstappen bij Proximus, vinden de vakbonden. Volgens hen kan de CEO anders gevoelige strategische informatie blijven raadplegen die ze kan gebruiken bij haar nieuwe werkgever, het Nederlandse telecombedrijf KPN.

In het scenario dat de bonden schetsen, laat Leroy na de geplande reorganisatie een puinhoop achter bij Proximus, om dan vanuit Nederland de Belgische markt te komen bespelen. Opvallend was trouwens dat de bonden in hun stelling werden bijgetreden door Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten:

Wat is daarvan aan? Is die bezorgdheid op iets gestoeld? Tim Poulus, analist bij het Nederlandse Telecompaper, ziet het niet direct gebeuren. "Ik denk niet dat de vakbonden daar bang voor moeten zijn", oppert hij. Hij wijst erop dat KPN de voorbije jaren net weggetrokken is uit België. "KPN heeft de mobiele operator Base verkocht aan Telenet en zelfs de internationale poot, iBasis, hebben ze onlangs van de hand gedaan." 

Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur bij ICT-magazine Data News, bevestigt: "KPN had in België op een bepaald moment alle puzzelstukken in handen om potten te breken: Base voor mobiel, Getronics voor de bedrijven en Tele2 voor consumenten. Maar ze hebben dat allemaal als losse eindjes laten hangen, tot ze die een voor een ingetrokken hebben. Dus het scenario dat KPN nu plots opnieuw een licentie zou kopen om als vierde telecomoperator de markt te betreden, zou ik strategisch wel heel vreemd vinden."

Beetje saai

Ook een overname of fusie lijkt de experts die we contacteerden op korte termijn onwaarschijnlijk. Meer nog: waar het een paar jaar geleden gonsde van de overnamegeruchten op de internationale telecommarkt - "consolidatie" in het jargon - is het op dat vlak plots erg stil geworden. "Telecom is jammer genoeg een beetje saai geworden", grinnikt Poulus.

Die overname-appetijt van weleer was deels ingegeven door de geruchten dat bedrijven als Google en Facebook zich op de telecommarkt zouden wagen. "Net zoals dat vandaag in de bankensector speelt", zegt Van der Stadt. "Maar in de telecomsector is de opkomst van die nieuwe spelers wat blijven hangen, waardoor de dreiging heel wat minder acuut werd."

Intussen hebben de telecombedrijven zich stuk voor stuk teruggetrokken op hun thuismarkt, legt Stefaan Genoe uit, analist bij Bank Degroof Petercam. "Hun focus ligt vandaag op de lokale uitrol van hun glasvezelnetwerk. Dat moet van deur tot deur gebeuren, dus dan heb je niet per se veel voordeel aan een internationale fusie."

Een Benelux-operator?

Dat betekent niet dat die consolidatiegolf niet plots weer kan komen aanrollen, geven de experts toe. "In Nederland heb je bijvoorbeeld Eurofiber, een netwerkspecialist die ook almaar meer in België actief is. En in België is er Destiny, een telecombedrijf dat ook in Nederland overnames doet. Misschien verklaart dat waarom er angst heerst?", suggereert Poulus.

Om de aanval op België in te zetten, hoefde KPN Dominique Leroy echt niet aan te trekken

Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur van Data News

Zo'n nieuwe overnamestrijd zou ook elders kunnen starten, voegt hij toe. "Kijk naar het Nederlandse VodafoneZiggo, een fusiebedrijf met eenzelfde aandeelhouder als Telenet (het Amerikaanse Liberty Global, red.). Misschien evolueren Telenet en VodafoneZiggo op termijn naar een operator die hele Benelux overspant? In dat licht zou de overstap van Leroy naar KPN plots wel weer interessant kunnen worden."

Van der Stadt wil dat laatste wel wat nuanceren. "Duco Sickinghe is de voorzitter van de raad van bestuur van KPN. Die was jarenlang CEO van Telenet en kent de Belgische markt op zijn duimpje. Om maar te zeggen: om de aanval op België in te zetten, hoefde KPN Leroy echt niet aan te trekken."

(Lees verder onder de foto)

Strategische informatie

Kan Leroy intussentijd bepaalde gevoelige kennis meenemen naar KPN? Kennis die haar nieuwe werkgever concurrentieel voordeel kan verschaffen? Technologisch gezien op dit moment nauwelijks, zo treden de experts de raad van bestuur van Proximus bij.

Strategisch neemt ze natuurlijk wel heel wat informatie mee. KPN staat bijvoorbeeld niet zo sterk op de zakelijke markt, Proximus wel

Stefaan Genoe, analist bij Bank Degroof Petercam

"Maar strategisch neemt ze natuurlijk wel heel wat informatie mee", analyseert Genoe. "KPN staat bijvoorbeeld niet zo sterk op de zakelijke markt, Proximus wel." Als KPN die business wat wil aanzwengelen, kan ze de expertise van Leroy bij Proximus goed gebruiken, ziet Van der Stadt ook: "Die achtergrondkennis over grote bedrijfsklanten heeft ze natuurlijk wel." 

Poulus denkt dat KPN ook wel voordeel kan halen uit Leroys ervaringen met het succesvolle Proximus TV. "Maar dat zijn veeleer 'best practices': 'hoe doen jullie dat nou?'" Ook dat baart de bonden zorgen: "We spreken nog altijd over een omgeving waarin het commerciële zeker zo belangrijk is als het technische", aldus Ben Coremans van het ACV in "De ochtend" op Radio 1.

Herbeluister hier het gesprek met Ben Coremans in "De ochtend" op Radio 1:

"Nog 10 jaar besparen"

Internationale overnames of niet, concurrentie of niet: de bezorgdheid van de bonden gaat uiteraard in de eerste plaats over gevolgen voor het personeel van de lopende interne reorganisatie bij Proximus. Maar het zal niet de laatste herstructurering zijn, denkt Poulus.

"Die grote telecombedrijven torsen al jaren de gevolgen van hun vroegere monopoliepositie mee. In die mate dat 'kleiner worden' de laatste jaren een van hun kernactiviteiten is geworden. Ooit heb ik een CEO in de sector daarover horen zeggen: 'Wij kunnen nog 10 jaar doorgaan met kosten besparen'."

En het moet gezegd dat KPN dat kunstje heel goed beheerst, weet Poulus. "Jaar na jaar werken daar minder mensen, maar daar is zelden rumoer over. Bij Proximus daarentegen zijn de vakbonden meer aanwezig. En daar speelt ook het grote aandeel van de overheid mee, wat het extra ingewikkeld maakt."

Meest gelezen