Direct naar artikelinhoud
Regeringsvorming

Informateurs Reynders en Vande Lanotte werken voort, Groen valt af

Informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte.Beeld Tim Dirven

De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders hebben voor de zevende keer verslag uitgebracht van hun opdracht bij koning Filip. De vorst verlengde de taak van beide heren tot ‘begin oktober’. Het duo onderhandelt de komende dagen alvast verder met zes en niet met zeven partijen: Groen valt af.

Koning Filip duidde Johan Vande Lanotte en Didier Reynders na de verkiezingen aan als federale informateurs. Zij moeten het pad effenen richting een federale regering, voornamelijk door de PS en de N-VA met elkaar te verzoenen. 

De koning heeft de federale informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) gevraagd “een aantal punten van overeenstemming uit te werken om op korte termijn de vorming van de federale regering aan te vatten”, meldt het paleis. De informateurs zullen opnieuw een verslag uitbrengen uiterlijk tegen begin oktober.  

Geen Groenen meer

Aan de tafel zitten nu nog zes partijen, zijnde N-VA, Open Vld, CD&V en sp.a aan Vlaamse kant en PS en MR aan Waalse kant. Bij de laatste gesprekken waren dat er nog zeven, met Groen erbij, maar die partij is dus niet meer welkom bij de volgende onderhandelingen. Voorzitter Meyrem Almaci heeft haar partij vastgeklikt aan zusterpartij Ecolo. Samen uit, samen thuis, is haar motto. Aangezien Ecolo weigert te spreken met N-VA, was de exit van Groen te voorspellen.  

Het mandaat van de koning aan de informateurs om de paars-gele piste te onderzoeken, is “niet de keuze van Groen”. Dat verduidelijken partijvoorzitster Meyrem Almaci en Kamerfractieleider Kristof Calvo. 

“Als groenen hebben we steeds een constructieve houding aangenomen in de onderhandelingen en aangedrongen om vaart te maken”, zegt Almaci. “Er liggen twee evenwaardige pistes op tafel met als ruggengraat paars-geel of paars-groen. De groenen vormen de tweede grootste fractie in het federale parlement. De Zweedse partijen leden een nederlaag en een doorslag van het Zweedse beleid is niet aan de orde.”

Voor Calvo is het geen verrassing dat de informateurs eerst de paars-gele piste verder willen verkennen: “Dat hangt al een tijdje in de lucht. Jammer dat het dan zo lang heeft geduurd. Maar laat ons heel duidelijk zijn: dit is niet onze keuze. Er blijft ook een andere mogelijkheid. De groene familie blijft dus beschikbaar om mee te schrijven aan een groen en progressief regeerakkoord. Het is onze overtuiging dat dat ons land het meest vooruit helpt.”

Als paars-geel mislukt, is er inderdaad nog een alternatief, want een paars-groene coalitie heeft ook nog een meerderheid. En dan zitten de groenen opnieuw aan tafel. Zes partijen praten voorlopig verder over paars-geel. De vraag is: valt er nog een partij af? Mathematisch zijn maar vijf partijen nodig. Het kan zonder CD&V. Maar dan zit de partij Vlaams in de regering en federaal op de oppositiebanken en zit er een barst in de Vlaamse flank. Het kan ook zonder sp.a. De Vlaamse socialisten willen er niet koste wat het kost bij zijn, maar willen anderzijds ook geen oppositie voeren tegen de PS. En de Parti Socialiste zal de sp.a absoluut mee aan boord willen halen. 

Laatste keer?

Het is hoogstwaarschijnlijk het laatste informatierondje van Reynders en Vande Lanotte. Didier Reynders (MR) weet morgen welke portefeuille hij als Eurocommissaris krijgt. Hij werd genoemd bij het departement ‘Begroting’.

Maar vanaf eind september beginnen de hoorzittingen voor de kersverse commissarissen: ze moeten hun dossierkennis aan het parlement bewijzen en kunnen ook effectief gebuisd worden. Een voorbereid commissaris is er dus twee waard. Niet dat Reynders zich als een ijverige student zal moeten opsluiten met een stapel dossiers, maar het zal toch wat energie van hem vragen. Op 1 november schiet de nieuwe Europese commissie officieel uit de startblokken. 

Johan Vande Lanotte heeft ook een nieuwe professionele uitdaging beet, maar hij wil er nog niets over kwijt. Alleen dat het geen politieke functie is. “Die periode ligt achter mij”, klinkt het.