Direct naar artikelinhoud
Huawei

Huawei gaat het noorden van Canada voorzien van 4G-internet: ‘Paard van Troje’

Het Chinese telecombedrijf Huawei wilt de noordelijke gebieden van Canada van hogesnelheidsinternet voorzien.Beeld AP

De Chinese telecomgigant Huawei wil hogesnelheidsinternet introduceren in het noorden van Canada. In het gebied aan de Noordpoolcirkel werden tot nog toe geen investeringen gedaan om snel internet te voorzien, maar niet iedereen is even enthousiast over “het geschenk” uit China.

Volgens de Canadese regering hebben ongeveer 5,4 miljoen mensen, of 15 procent van de Canadese bevolking, geen 4G-internet. De meeste van hen wonen in het noorden of in afgelegen, landelijke gebieden. “Canada is tot nog toe niet bereid om volledige investeringen te doen in snel internet in de noordelijke regio’s”, zegt Madeleine Redfern, burgemeester van Iqaluit, een stad op zo'n 300 km van de noordpoolcirkel. 

Al doen de plannen van de Chinese multinational de wenkbrauwen fronsen. Canada is verwikkeld in diplomatieke spanningen met China sinds de arrestatie van de financieel directeur van Huawei Meng Wanzhou door de Canadese autoriteiten in opdracht van de VS. Ze wordt beschuldigd van fraude in verband met de sancties tegen Iran.

De bezorgdheid wordt geuit dat het noordpoolcirkelgebied een pion zou kunnen worden in een schaakspel tussen de twee landen. Dat stelt politicoloog Michael Byers van de Universiteit van Brits-Columbia, die zich richt op noordelijke zaken. “Met Huawei als investeerder wordt het arctische gebied kwetsbaar. In het geval dat het Canadees-Chinees geschil escaleert, kan aan Huawei de opdracht worden gegeven de diensten te sluiten, waardoor de Canadese arctische gemeenschappen van het internet worden afgesneden.”

Decennialang zijn de bedrijfsinvesteringen in de bouw van digitale infrastructuur in landelijke en afgelegen gebieden achtergebleven, wat betekent dat terwijl in de rest van het land het digitale tijdperk in volle gang is, plaatsen als Iqaluit in het water zijn blijven staan. Het probleem oplossen is een belangrijke belofte geworden in de campagne van de liberale regering voor een herverkiezing in oktober. Ze willen 4G-internet voor ieder gezin tegen 2031 garanderen.

De strijd om snelheid

Het is gemakkelijk te vergeten dat internet een geweldig netwerk is van kabels, magazijnen en celtorens. In veel noordelijke gebieden van Canada is de internetverbinding uitsluitend afhankelijk van satellieten omdat hogesnelheidsvezelkabels steeds minder en verder van elkaar verwijderd zijn. Dat betekent dat bedrijven of overheden veel geld moeten uitgeven voor een relatief klein klantenbestand. 

Hoewel anderen het noordelijke gebied als een kwaal zien, ziet Huawei het als een uitdaging. Een uitdaging die ruim binnen de competenties van Huawei ligt. Het bedrijf is momenteel een van de belangrijkste technologieleveranciers van 4G-internet op het Amerikaanse platteland en dus uitermate geschikt voor de uitbouw van een netwerk in het arctische gebied. 

Huawei Canada kondigde in juli aan dat het zal samenwerken met de lokale telecommunicatiebedrijven om de satellietdekking uit te breiden tot 70 gemeenschappen in het noorden. Het project is goedgekeurd door de Communications Security Establishment (CSE), de Canadese autoriteit voor cyberveiligheid.

Het project is goedgekeurd, al is niet iedereen even blij met de komst van het Chinese bedrijf.Beeld AFP

De digitale kloof overbruggen

Canada is niet het enige land dat moeite heeft om de digitale kloof te overbruggen. In afgelegen delen van Brazilië, Mexico en India, en zelfs in het Verenigd Koninkrijk, zijn er gebieden die geen internetverbinding hebben. Tal van bedrijven zijn bereid hierbij te helpen, waaronder Huawei, Facebook, Microsoft, Google en Amazon. “Meer mensen online krijgen betekent meer gebruikers op Google en Facebook", zegt Ramesh Srinivasan, een professor aan de UCLA, wiens nieuwe boek gaat over de digitale democratie over de hele wereld. 

Met bijna iedereen verbonden met het internet, zijn de plattelandsgebieden en gemeenschappen in ontwikkelingslanden enkele van de laatste markten voor internetproviders.