© Tom Goyvaerts/GMAX

© Tom Goyvaerts/GMAX

© Tom Goyvaerts/GMAX

© Tom Goyvaerts/GMAX

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zinderende slotfase mondt uit in gelijkspel: Lierse - Antwerp: 2-2

Antwerp is er maar net in geslaagd om een punt uit de brand te slepen in Lier. De Great Old kreeg er in een voetballend zwakke en kansarme strijd op het uur van langs van Masika, maar rechtte de rug en nog kwam langszij via Owusu. Elgabas leek het Deurnese feestje te zullen verbrodden, maar de ingevallen Lallemand knalde in blessuretijd nog de 2-2 op het bord. Antwerp en Lierse blijven zo in elkaars spoor in de stand en houden de spanning hoog.

Stijn Druant

Antwerp-coach Wim De Decker stond voor zijn eerste echte topper als vaste T1 van de Great Old. En wat voor een! Van 2008 was het geleden dat Antwerp nog eens kon winnen op het Lisp. Lang, bijzonder lang geleden was dat. Maar gisteravond stond er wel wat op het spel. Leider Lierse (zes punten) kon de gedeeld tweede in de stand Antwerp (vijf punten) een stevige mokerslag uitdelen. Omgekeerd kon de Great Old het opgedane vertrouwen nog wat meer een boost geven in de race richting het tweede periodeticket.

Om nog eens met de drie punten aan de haal te kunnen uit Lier, voerde De Decker niet al te veel wissels door. Waarom zou hij als je Union met op een gedegen, sobere manier van je kon afhouden. Biset was wel out met een spierscheur, dus Duplus schoof naar het centrum. Corryn werd zo rechtsachter, zodat Vansteenkiste nog eens van de bank kwam, net als Dequevy, die met een strijdershart en de juiste mentaliteit was ingevallen tegen Union. De Decker liet zo zien wat hij vooral hoog in het vaandel draagt: doorzettingsvermogen en spelers die door een vuur gaan voor de ploeg. Hairemans vloog dan weer naar de dug-out. Opvallend: niet Colpaert maar de onder John Bico nog compleet verguisde Camus nam de kapiteinsband over van de geblesseerde Biset.

Blessureleed

Bij Lierse verdween Kasmi naar de bank ten voordele van Masika. Buysens en Joachim hadden dan wel hun blessureleed achter de rug, coach Eric Van Meir had enkel een plek op de bank voor het duo veil. Voorts relatief weinig volk op het Lisp voor de streekderbytopper. Slechts 6.500 supporters vonden het de moeite om Antwerp-Lierse bij te wonen.

Vooraf was er nog een enorm beklijvende minuut stilte voor de Braziliaanse voetbalploeg die afgelopen week het leven liet in een vliegtuigcrash. De Antwerpsupporters beantwoordden het eerbetoon met een welgemeende ‘You’ll never walk alone’. Mooi, zeer mooi. Dat was ook waar het Lisp op hoopte: een mooie topper. Niet zoals half oktober, toen Antwerp op vele gebieden voetballes kreeg van Lierse en met 2-0 het onderspit moest delven. Mooi zou het niet meteen worden, want de strijd had de bovenhand. Dierckx zorgde voor het eerste gevaar, maar diens knal zoefde over de kooi van Vanhamel.

Ook Corryn schoot laag naast. Wim De Decker wilde duidelijk uitpakken zoals hij dat deed tegen Union: de tegenstander snel bij de keel grijpen, hoog druk zetten en snel (laten) scoren. Vleminckx kopte dan weer over. Lierse moest het even bekijken en naar wat rust zoeken, maar kwam er dan toch enkele keren uit, terwijl de Great Old de storm alweer even snel deed gaan liggen. Toch zag Koné balverlies in het centrum ei zo na afgestraft door een technisch sterker Lierse dat steeds feller in de match kwam. Dequevy dwong Vanhamel dan weet tot het uiterste aan de overkant. Antwerp bleef tot voor de koffie de gevaarlijkste ploeg, maar het juiste gaatje vinden of Vanhamel echt doen wankelen, dat zat er niet in. Camus mikte nog wel van ver op de verste Lierse paal, maar de zuiverheid ontbrak andermaal. Maar echt goed voetbal? Dat zag het Lisp voor de rust zeker niet.

Pardoes en hoog

Lierse wilde wel, Antwerp kon het gewoon te weinig. Strijd, dat wel, maar daar schoot niemand wat mee op. Veelzeggend was de hoge knal van Vleminckx, die net na de pauze pardoes hoog overschoot. ‘De Witte van Puurs’ – helemaal niet in de match - mocht dan ook al voor het uur naar de bank. Tijd voor een feestje leken de Pallieters dat te vinden, want Lierse maakte nog geen minuut later de 1-0. Vansteenkiste op à la Usain Bolt voorbij gehold door Masika, waarna de Keniaan het leer voorbij de nog slechts grabbelende en duidelijk verschoten Kudimbana torpedeerde. Lierse bleef de Great Old ferm onder druk zetten, terwijl de Deurnese achterhoede even louter water uit de schuit diende te scheppen. Ook de ingevallen Lallemand probeerde wel, maar ook zijn poging belandde laag naast. Camus deed de poging van Vleminckx nog eens over: onbesuisd hoog over de kooi van Vanhamel. Antwerp zocht wel naar wat combinatievoetbal, maar al te vaak stokte datgene wat Camus en co. in gedachten hadden.

Antwerpcoach Wim De Decker bracht met Binst nog een extra spits en ging achterin met drie man spelen. De Great Old bleef voor dreiging en via Limbombe voor gevaar zorgen. Owusu zorgde met een lage schuiver voor de 1-1, maar dat was buiten Elgabas gerekend: 2-1. Antwerp leek helemaal tegen het canvas te zullen gaan, maar plots stond Lallemand nog even recht: alle frustratie uit de slof en keihard binnen: 2-2. De Great Old en de meegereisde aanhang vierde het punt als een zege. Billijk gelijkspel, zonder meer. Maar De Decker moet ook hebben gezien dat de machine nog steeds sputtert, zeker voetballend. En Lierse? Dat zag een gouden kans op een kloofje zomaar door de neus geboord.