Direct naar artikelinhoud
Technologie

Grote groep Amerikaanse staten start onderzoek naar machtsmisbruik Google

De aanklagers van verschillende Amerikaanse staten willen onderzoek doen naar de machtspositie van Google.Beeld AP

De openbare aanklagers van de 50 Amerikaanse staten kondigen een groot gezamenlijk onderzoek aan naar de machtspositie van Google. Onbekend is of ook andere bedrijven, zoals Facebook en Apple, onderzocht zullen worden.

Dat de openbaar aanklagers van alle staten, zowel Republikeins als Democratisch, dit onderzoek beginnen, illustreert de kentering in de omgang met ‘Big Tech’ in de Verenigde Staten. Jarenlang konden de bedrijven in hun thuisland min of meer hun gang gaan omdat de overheid de innovatie en groei van de techsector niet in de weg wilde zitten.

De aanklagers willen onder meer onderzoeken of de dominantie van het zoek- en advertentiebedrijf start-ups in de weg zit en oneerlijk hoge prijzen in de hand werkt, meldt The Washington Post. Inmiddels lopen er ook al meerdere losse rechtszaken van diverse staten tegen Google vanwege vermeend machtsmisbruik. Het Amerikaanse ministerie van Justitie begon bovendien een groot onderzoek naar de concurrentiepositie van meerdere grote techbedrijven.

Het aanpakken van oneerlijke concurrentie vormt sindsdien een speerpunt in de onderzoeken van toezichthouders en rechtszaken tegen techbedrijven. De bedrijven zouden eigen apps voortrekken op hun platformen of in hun appwinkels, is de vrees. Bovendien kunnen ze veelbelovende nieuwe diensten of platformen opkopen en zo mogelijk de concurrentie lamleggen. Zo schafte Facebook de afgelopen jaren Instagram en Whatsapp aan.

De Europese Unie treedt al langer op tegen grote techbedrijven en hun machtspositie. De Europese Commissie deelde vorig jaar nog een boete van 4,34 miljard euro uit aan Google vanwege ‘illegale praktijken’ rondom telefoons met Android, het besturingssysteem van Google. Dit onder meer omdat Google-apps, waaronder internetbrowser Chrome, vooraf geïnstalleerd moesten worden, terwijl concurrenten hiervoor geen toestemming kregen, ook niet op individuele toestellen.

Een grote samenwerking van de openbare aanklagers van verschillende staten leidde in de VS eerder tot veranderingen in grote sectoren. Zo moest de tabaksindustrie in de jaren 90 miljarden euro’s betalen voor gezondheidsvergoedingen en antirookcampagnes na een soortgelijk onderzoek.