Invaller Jaadi trapt Malinwa in extremis voorbij Eupen

KV Mechelen en Eupen hebben de 17de speeldag van de Jupiler Pro League geopend met een matige pot voetbal: na 90 minuten leek de wedstrijd af te stevenen op een doelpuntenloos gelijkspel, maar in de extra tijd bezorgde invaller Jaadi de thuisploeg toch de volle buit. Malinwa wipt zo over Genk en Kortrijk naar de achtste plaats in het klassement, Eupen blijft elfde.

Jef Van Hoofstat

KV Mechelen was gewaarschuwd: Eupen schakelde dinsdag nog kampioen Club Brugge uit in de beker. Ja hoor, hetzelfde Club Brugge dat Malinwa op de vorige speeldag nog een 6-1 pandoering aansmeerde. Na de onverwachte bekeruitschakeling van de Maneblussers in en tegen Sint-Truiden was het geduld van de thuisfans bovendien bijna op: nog een grijs seizoen, dat zagen zij net als coach Yannick Ferrera niet zitten.

KV Mechelen

Eupen

Ferrera zette Coosemans opnieuw in doel, en gaf El Messaoudi nogmaals een kans in de verdediging. Yohann Croizet moest spitsen Kolovos en Verdier bedienen. Bij Eupen koos coach Jordi Condom opnieuw voor A-doelman Van Crombrugge, voorin was het opletten voor de spitsen die ook al Club Brugge pijn deden: Sylla en vooral Onyekuru.

Een lange minuut stilte

De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de Chapecoense-vliegramp. En beide ploegen leken er bij aanvang ook op gebrand om het publiek de hele wedstrijd stil te houden: het spel was in de beginfase niet om aan te zien. Een vroeg schotje van Onyekuru niet te na gesproken, was het wachten tot halverwege de eerste helft alvorens we doelgevaar konden noteren. Na dom balverlies in de Mechelse verdediging kon Lazare uithalen, maar de Ivoriaan trapte ook al niet te snugger hard op spitsbroeder Sylla. Die kon even later ook zelf eens uithalen, maar Coosemans pakte uit met een knappe redding op zijn schot uit een scherpe hoek.

Malinwa antwoordde - dankzij mistasten van Blondelle - via een opstomende Verdier, maar die werd net genoeg uit balans gebracht door de Eupen-verdediger opdat zijn schot over ging. Meteen daarna moest ook Eupen-doelman Van Crombrugge zich eens strekken op een goede vrije trap van Bjelica. Een magere oogst voor de thuisploeg, die net voor rust ook nog eens rechtsachter Xavier Chen geblesseerd zag uitvallen na een charge van Fahad.

Ferrera grijpt in

Geen wonder dat Ferrera ingreep bij de rust: een onzichtbare Croizet bleef in de kleedkamer voor Tim Matthys. Die kreeg meteen een kansje, maar zijn schot was te slap om Van Crombrugge te verontrusten. Vijf minuten na rust was het dan weer aan Eupen: Onyekuru werd in de zestien neergehaald door Van Cleemput, maar ref Van Driessche sloot de ogen voor de fout van de jonge vervanger van Chen.

Even later mocht Kolovos counteren, maar de Griek speelde het barslecht uit: hij vertikte het de dieplopende Matthys aan te spelen en liep zich te pletter op de Eupense verdediging. De thuisfans konden het niet meer aanzien en begonnen te fluiten. Verrassend genoeg verzamelde Malinwa net dan toch wat kansjes: een voorzet van Matthys moest weggebokst worden door Van Crombrugge en Verdier knikte de bal net naast de kooi. Diezelfde Fransman ging net daarna ook eens op wandel: hij zette Blondelle en Diallo in de wind, maar doelman Van Crombrugge hield zijn zware schot met een prachtredding uit doel.

Onverdiend maar dolle vreugde

Eupen kon daar na rust enkel één slecht uitgespeelde counter tegenover zetten. De wedstrijd leek oververdiend af te stevenen op een doelpuntenloos gelijkspel, dus waagde Yannick Ferrera vijf minuten voor affluiten een gokje: hij gooide de jonge Jaadi in de strijd. En dat loonde: Kolovos trapte in de extra tijd nog vanuit een scherpe hoek op doel, maar Van Crombrugge redde goed. De bal caprioleerde echter de lucht en weer de zestien in, waar Jaadi als eerste reageerde. Hij moest enkel zijn hoofd tegen het leer zetten om de thuisploeg in extremis de volle buit te bezorgen.

Het AFAS-stadion ontplofte: na een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, hielden hun jongens alsnog de drie punten in eigen huis. Malinwa wipt zo over Genk en Kortrijk naar de achtste plaats in het klassement, en mag misschien toch nog hopen op Play-off 1. Eupen blijft met 16 punten 11de. De Oostkantonners kunnen dit weekend Lokeren en/of Waasland-Beveren boven zich krijgen, maar behouden toch een enigzins geruststellende kloof van zes punten met de laatste plaats.