© Wim Hendrix

© Wim hendrickx

© Wim Hendrix

© Wim hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Feestelijk afscheid van haventopman Eddy Bruyninckx: "De mooiste job in Vlaanderen"

In een nokvolle feestzaal van het Brasschaatse Sint-Michielscollege nam vrijdagavond zowat heel de Vlaamse – en in het bijzonder de Antwerpse - politieke, maritieme en industriële wereld afscheid van de Antwerpse haventopman Eddy Bruyninckx. Die noemde het leiden van de haven “de mooiste job in Vlaanderen”.

Paul Verbraeken

Federale en Vlaamse ministers, ex-ministers, gouverneur, volksvertegenwoordigers, burgemeesters, schepenen, ex-politici zoals Jan Devroe en Jan Huyghebaert, de Nederlandse ex-minister én commissaris van de koningin Karla Peijs, collega’s havenbazen van de omliggende havens, topmensen van het Antwerpse havenbedrijf maar vooral zijn eigen familie hadden vrijdagavond verzamelen geblazen. Vele Brasschatenaars vroegen die vele ministeriële sleeën betekenden en wat er te doen. En wat die enorme feesttent betekende voor het Sint-Michielscollege.

De ‘verrassingshuldiging’ opende wel bijzonder origineel: de drie kleinste kleinkinderen zetten dansend het feestje in, tot zichtbare ontroering van hun grootvader. Zoon Roel noemde de avond ‘het afscheid van een monument’. Op haar beurt schetste ex-minister Wivina De Meester hoe ze met Bruyninckx de cruciale onderhandelingen over de Scheldeverdieping had geleid, een jarenlange strijd.

Captain Bruyninckx

MSC-topman Maurizio Aponte – baas van de grootste klant van de haven – onderstreepte de dienstverlening die het Havenbedrijf steeds dankzij ‘captain’ Bruyninckx leverde. Terloops liet hij wel vriendelijk weten dat hij de acties van de ‘pilots’, de loodsen niet vergeten is.

De echte laudatio werd uitgesproken door havenschepen Marc Van Peel die voorspelde dat hij Eddy Bruyninckx na 1 januari niet ’s avonds scrabble ziet spelen. Van Peel deed dat in zijn typische stijl: humoristisch maar raak. Zo herinnerde hij er terloops aan dat Bruyninckx vaak parlementaire interpellaties liet doen en dat de ministeriële antwoorden dan even dikwijls ook van zijn hand waren.

Vermelden we nog dat Bruyninckx ook via videoboodschappen in de bloemen werd gezet door onder meer de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, de Kapelse oud-burgemeester Jacky Buchmann, parlementsvoorzitter Jan Peumans, vicepremier Kris Peeters (die overigens aanwezig was) en tal van haventopmensen.

Bijna een uur later dan gepland mocht Eddy Bruyninckx zelf afscheid nemen, na nog een korte voordracht door zijn twee oudste kleinkinderen. Bruyninckx dankte iedereen, in het bijzonder zijn echtgenote, “dat hij gedurende 25 jaar de haven had mogen leiden, de mooiste job van Vlaanderen. Als afscheid kreeg hij van de haven een echte ‘Eugène Van Mieghem’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER