Trump-aanhangers proberen hertellingen te stoppen

Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party, wil de stemmen in drie sleutelstaten herteld zien. © REUTERS
Rudi Rotthier

In drie staten waar Groene presidentskandidaat Jill Stein hertellingen van de stemmen heeft aangevraagd, proberen aanhangers van Donald Trump ze te blokkeren.

De hertellingen zijn volop aan de gang in de staat Wisconsin, waar Donald Trump de verkiezingen won met ruim 22.000 stemmen voorsprong.

Jill Stein vroeg ook hertellingen aan in Pennsylvania (Trump won met 67.000 stemmen voorsprong) en Michigan (Trump won met 10.700 stemmen verschil). De campagne van Hillary Clinton heeft zich aangesloten bij de vraag tot hertelling, maar heeft toegevoegd dat ze geen ander resultaat verwacht.

Stein zei dat ze zowel de tellingen wil overgedaan zien, als controle wil van stemapparatuur en onderzoek naar mogelijke hacking.

In de drie staten hebben aanhangers van Trump nu gerechtelijke stappen ondernomen om de hertelling te stoppen.

Volgens Stein hebben ze “schrik” van het resultaat, al is dat wel optimistisch: in een van 72 kiesomschrijvingen in Wisconsin, waar de hertelling is voltooid, eindigde Clinton volgens de BBC met welgeteld één stem meer dan bij de oorspronkelijke telling.

Deadline

In de staat Michigan kwam de actie tegen de hertelling van de plaatselijke Republikeinse Attorney General (vergelijkbaar met de minister van Justitie) Bill Schuette. Hij maakte de zaak aanhangig bij het hooggerechtshof in de staat omdat hij naar eigen zeggen vreest dat de belastingbetalers een rekening van miljoenen dollar gepresenteerd zullen krijgen en “potentieel hun stem zullen verliezen in het kiescollege”.

In Wisconsin argumenteerden Trumpaanhangers dat de hertelling “onterecht twijfel” kan doen ontstaan over Trumps overwinning in de staat en dat ze niet kan voltooid worden tegen 13 december, wat de deadline is voor het kiescollege.

In Michigan argumenteerden advocaten dat Stein minder dan één procent van de stemmen behaalde en dat ze niet de benadeelde partij kan zijn. In principe, schrijft The New York Times, begint de hertelling in de staat op dinsdag of woensdag, tenzij een rechtbank tussenkomt.

Waarom?

En ook in Pennsylvania proberen Trumpaanhangers via rechtszaken de hertelling te stoppen.

“Er is geen bewijs – of zelfs geen beschuldiging – dat feitelijke electorale fraude in Pennsylvania gebeurde”, argumenteren ze. Maandag spreekt een rechtbank zich uit.

Waarom deze actie? vraagt Stein.

“Trumps wanhopige pogingen om de vraag van kiezers tot hertelling stil te leggen, wekt een eenvoudige vraag op: waarom is Donald Trump zo bang van deze hertellingen?”

Het argument van verspild belastinggeld lijkt ook niet zo stevig. Stein heeft meer dan 5 miljoen dollar ingezameld om voor de hertellingen te betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content