Kristof Calvo (Groen) na drie maanden op de achtergrond: “Te veel campagne gevoerd voor mezelf, te weinig voor België” 

"Ik heb te veel campagne gevoerd voor mezelf en mijn partij, te weinig voor de politiek als geheel en niet genoeg voor een ander België." Dat schrijft Kristof Calvo, de fractieleider van Groen in de Kamer, op Facebook. Groen heeft te weinig ingezet op sociale thema's, zegt Calvo, en zelf heeft hij te veel deelgenomen aan "politiek gekrakeel". Intussen neemt Groen voorlopig niet meer deel aan de gesprekken over een federale regering. 

Bijna drie en een halve maand was het relatief stil rond Kristof Calvo, de fractieleider van Groen in de Kamer. Een interview in de krant "De zondag" en "De ochtend" op Radio 1, een paar tweets en de eedaflegging in de Kamer. Meer was er niet, hoewel Calvo naast voorzitster Meyrem Almaci en Björn Rzoska prominent in de campagne stond.

Groen steeg bij de verkiezingen met 1,4 procentpunt in Vlaanderen tot net boven de tien procent, maar kon de verwachtingen niet waarmaken. In Vlaanderen bleven ze zoals verwacht in de oppositie, maar ook federaal lijken ze sinds gisteren aan de kant geschoven. Calvo analyseert waar het misliep.

Planeet of portemonnee

Groen toonde zich niet sociaal genoeg, vindt Calvo: "Te weinig hebben we duidelijk gemaakt dat het klimaatvraagstuk en het sociale twee kanten van dezelfde medaille zijn." Daardoor werd Groen volgens hem weer een "één thema-partij". Met andere woorden: "Politiek hoeft niet te kiezen tussen planeet en portemonnee."

En dat politici te weinig aandacht hadden voor sociale thema's, ziet Calvo ook als "de belangrijkste reden voor de wedergeboorte van extreemrechts": "Wanneer mensen onzeker zijn over hun baan, loon of pensioen, is men bang voor concurrenten. En nieuwkomers zijn dan altijd concurrenten. Populisten cultiveren dat. Ze stellen ons voor de keuze: ‘open grenzen’ of onze sociale zekerheid, ‘onze armen’ of de vluchteling", schrijft Calvo. Ook de "klimaatjongeren" zijn door rechts tot "extra vijand" gebombardeerd, schrijft Calvo. 

Toen Björn Rzoska zich ruim een week geleden kandidaat stelde om voorzitter te worden van de partij, zei ook hij dat Groen te veel een partij was geworden van “de happy few”. "'Heb je poen, stem dan groen'. Op dit asociale beeld is te weinig antwoord gekomen", schreef Antwerps kopstuk Wouter Van Besien in een gelekte interne nota. Daarnaast was de partij niet duidelijk over bepaalde standpunten, vindt Calvo. Intussen is het voorstel van Groen om de regeling voor salariswagens te herbekijken daar het typevoorbeeld van.

In "De afspraak" was Calvo onduidelijk over het standpunt van Groen over salariswagens: 

Post of programma

Zelf heeft hij te veel deelgenomen aan het "politiek gekrakeel", zegt Calvo: "Als oppositieleider was dat deels onvermijdelijk", klinkt het. "Ik heb te veel campagne gevoerd voor mezelf en mijn partij, te weinig voor de politiek als geheel en niet genoeg voor een ander België."

Ik heb te veel campagne gevoerd voor mezelf en mijn partij, te weinig voor de politiek als geheel en niet genoeg voor een ander België

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer

Die discussies over "kleine incidenten" wil Calvo naar eigen zeggen achter zich laten. Zijn engagement is om de "politiek te veranderen in plaats van nog maar eens een staatshervorming op dezelfde manier". "Wie hoopte dat ik zou blijven zwijgen, zal ik moeten teleurstellen", schrijft hij. 

Calvo herhaalt dat Groen beschikbaar blijft voor gesprekken over een nieuwe federale regering. Tenminste, als dat een paars-groene regering is, waar ook de Franstalige groenen van Ecolo in zitten. "Als het in 1999 is gelukt om de verschillen tussen liberalen, socialisten en groenen te overbruggen, waarom zou dat nu niet lukken?", zegt hij in "De ochtend".

Gisteren maakten informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) duidelijk dat ze voorlopig mikken op een paars-gele regering en de gesprekken voortzetten zonder Groen. 

Meest gelezen