Direct naar artikelinhoud
Video3 weken, 3 docu's

Bekijk integraal ‘Cold Case Hammarskjöld’: moest mysterieuze crash een politieke moord verdoezelen?

Cold Case HammarskjoldBeeld RV

In september konden lezers van De Morgen hier drie weken op rij een nieuwe topdocumentaire bekijken. In week 3: Cold Case Hammarskjöld.

In zijn film doet de Deense cineast Mads Brügger een bijzondere ontdekking. Zo blijkt dat de Belg Jan Van Risseghem het gevechtsvliegtuig bestuurde dat op 17 september 1961 een vliegtuig deed crashen. Daarop aan boord: de Zweedse VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld.

De Morgen-journalist Bruno Struys ontwikkelde het afgelopen jaar een grote belangstelling voor de politieke moord. Dankzij een samenwerking met het team achter de documentaire kon hij een reeks straffe artikels brengen.

De film is nu niet langer te bekijken.

Lees hier onze recensie van de film (★★★★).

De Morgen-journalist Bruno Struys werkte samen met het team achter de documentaire Cold Case Hammarskjöld en wist zo al een reeks straffe artikels over de zaak publiceren. Ook interviewde hij de weduwe van Jan Van Risseghem: ‘Mijn Jan heeft het níét gedaan’.

De crash werd aanvankelijk weggezet als een ongeluk, maar de laatste decennia gaan er stemmen op dat dit wel degelijk een politieke moord was. In het controversiële Cold Case Hammarskjöld worden getuigen van toen opgezocht, en op die manier een zo mogelijk nog groter schandaal blootgelegd.