Het isoleren van de buitenmuur. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Het isoleren van de buitenmuur. Beeld ter illustratie. © ANP

Deze renovaties zijn verplicht tegen 2020, anders kan je woning ongeschikt verklaard worden

Wie een woning grondig renoveert of een nieuwe woning laat bouwen, moet een energieprestatiedossier laten opmaken. Uit controles van het Vlaams energieagentschap blijkt dat slechts 16 procent van die dossiers in orde is. Nochtans kunnen de juiste energiezuinige maatregelen je geld opleveren. Besparen op isolatie of ventilatie is dan weer geen goed idee. Welke ingrepen zijn tegen 2020 verplicht en hoeveel kosten ze? Wij maakten de berekening.

204 reacties

  • Glenn Lauwers

    5 jaar geleden
    Zonder ventilatie zullen al deze maatregelen in oudere huizen leiden tot schimmel- en vochtproblemen.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Ons appartementsdak is vakkudig geïsoleerd, kostprijs 21.000€. Een goede zaak voor mij, eigenaar van de twee hoogste appartementen: ik heb dus een nieuw dak boven mijn hoofd waarvoor de andere eigenaars mee moesten betalen, maar: 1. Ik geloof weinig van het besparende effect en niets van het buiten houden van warmte. 2. De isolatie van de spouwmuur werd met eenparigheid van stemmen afgevoerd: de kostprijs van de stelling was het dubbel van het vullen van de spouwmuur.
  • Paul Baeten

    5 jaar geleden
    Geldklopperij. Er staat te veel geld op de spaarboekjes.
  • Emi Hergersberg

    5 jaar geleden
    Waar moeten veel mensen al dat geld halen om de verplichte renovaties aan te brengen ? ' t Is precies alsof de gewone mens ergens een ezeltje staan heeft...
  • Jan Desmet

    5 jaar geleden
    M'n dochter is aan het verbouwen en heeft ook zo'n rotventilator moeten plaatsen, totaal zinloos. Vensters staan gezellig open naar de tuin en toch, dat ding staat daar te draaien ??? Lobbywerk en goedgekeurd door heren politiekers met een dik diploma die er geen bal, maar ook geen bal verstand van hebben. Zekering uitgelegd, ventilator uit voor eeuwig, zo gaat dit dan in z'n werk. Pfffff zinloze regeltjes, onnodige kosten !