Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Ier Phil Hogan moet toekomstige handelsdeal tussen EU en Britten in goede banen leiden

Phil Hogan, toekomstig Iers Eurocommissaris voor Handel.Beeld REUTERS

Brits premier Boris Johnson zal eens vreemd hebben opgekeken wanneer Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar nieuwe commissaris voor Handel bekendmaakte. De Ier Phil Hogan zal de toekomstige handelsdeal tussen Europa en het VK in goede banen moeten leiden.

Rond de middag maakte toekomstig Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar nieuwe Commissie bekend. Onze landgenoot Didier Reynders krijgt de portefeuille van Justititie en Mensenrechten. Zeker niet minder belangrijk is dat de Ier Phil Hogan bevoegd wordt voor Handel. En laat nu net handel een heikel punt zijn in de hele brexitdiscussie.

Hogan staat in Ierland bekend als een trouwe bondgenoot van Iers premier Leo Varadkar. Tot nog toe zetelde hij in Europa als landbouwcommissaris. Vanaf 1 november wordt hij dus de nieuwe Europees commissaris voor Handel.

Ierse grens

In die hoedanigheid zal hij de gesprekken leiden met het Verenigd Koninkrijk in verband met een toekomstige handelsdeal. Al moet het VK daarvoor natuurlijk eerst definitief uit de Europese Unie stappen. En laat nu net de grens tussen Noord-Ierland en Ierland het heikele punt zijn.

Hogan zelf staat bekend als een fervent criticus van de brexit. Hij omschreef de deal die voormalig Brits premier Theresa May had onderhandeld als “uitermate dwaas” en wou dat het VK de plannen voor de grens met Ierland herbekeek.

De Duitse Ursula von der Leyen presenteert haar nieuwe Europese Commissie in Brussel.Beeld AFP

Ook voor de huidige Britse premier, Boris Johnson, spaarde Hogan zijn kritiek niet. Volgens hem is Johnson een onverkozen eerste minister die “aan het gokken was" met het vredesproces in Ierland.

Hij waarschuwde ook dat een harde brexit een slechte sfeer zou creëren en serieuze gevolgen zou hebben voor een goede handelsovereenkomst met de Europese Unie.

Ierland als grootste partner?

Toch hoeft het niet meteen zo’n vaart te lopen. Sommigen beschouwen zijn verkiezingen tot Eurocommissaris voor Handel als een positief iets voor Johnson. De Ierse premier Varadkar heeft namelijk al bij herhaling benadrukt dat ze de beste bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk zouden zijn in de handelsgesprekken. Ierland is nu eenmaal de meest betrokken partij.

Maandag waarschuwde Varadkar Johnson nog dat de handelsgesprekken met de EU een herculeaanse opdracht zouden zijn, maar dat Ierland zich als een vriend zou gedragen. “We willen je vriend en bondgenoot zijn, jouw Athena", zei Varadkar, waarmee hij verwees naar de Griekse godin die ervoor zorgde dat Hercules zijn pleegvader niet vermoordde.

De Ierse premier Varadkar reageerde al dat de benoeming van Hogan voor zijn land zeker een voordeel is.