Direct naar artikelinhoud
Europese Commissie

EU krijgt commissaris voor ‘Bescherming van de Europese levenswijze’: ‘Een belediging’

Margaritis SchinasBeeld Reuters.

De Griek Margaritis Schinas wordt de nieuwe Europese Commissaris voor onder meer migratie en veiligheid. Officieel zal Schinas bevoegd zijn voor de Bescherming van de Europese Levenswijze. Daarmee geeft Commisievoorzitter Ursula Von der Leyen toe aan het beeld van migratie als een bedreiging, klinkt het bij critici.

Ursula Von der Leyen, voorzitster van de nieuwe Europese Commissie, stelde vandaag haar ploeg voor. De nieuwe Eurocommissarissen moeten nog wel een hoorzitting in het Europees Parlement doorstaan, maar voor het gros onder hen wordt dat geen belemmering. Opvallend is dat de vicevoorzitters geen traditionele bevoegdheden toebedeeld kregen, maar veel bredere pakketten. Er is een Commissaris voor Waarden en transparantie, voor Interinstitutionele betrekkingen en prognoses, voor Democratie en demografie, en voor Bescherming van de Europese levenswijze.

Die laatste post, toevertrouwd aan de Griek Margaritis Schinas, doet de wenkbrauwen fronsen. Omdat Schinas zich onder meer zal toeleggen op Migratie, lijkt de Commissie het beeld op te roepen van migratie als bedreiging voor ons continent. Europees Parlementslid Claude Moraes van de Britse Labourpartij noemde de nieuwe bevoegdheid “diep beledigend”. Molly Scott Cato, Europarlementslid voor de Britse Groenen ging nog verder bij The Independent: volgens haar neemt de Commissie de taal van “fascisten” over.

“Een toegift voor rechts-populistische partijen in de EU”, klinkt het bij Wouter De Vriendt, migratie-expert bij Groen. “Er is niet één manier van leven in Europa. Dit is heel vreemd, en het lijkt me geen goede evolutie. De Europese Commissie verlaagt zich. Laten we hopen dat dit onze eigen regering niet op ideeën brengt.”

Schinas was de voorbije jaren woordvoerder van de uittredende Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. In een reactie zei Schinas “verheugd” te zijn met zijn nieuwe functie. “Ik ben ervan overtuigd dat we in de volgende vijf jaar grote stappen kunnen zetten om Europeanen zowel te beschermen als te versterken.”