Direct naar artikelinhoud
Rohingya

Rohingya-dorpen vernietigd om plaats te maken voor gebouwen overheid

Rohingya-vluchtelingen herdenken in een kamp in Bangladesh dat ze twee jaar geleden moesten vluchten uit Myanmar.Beeld REUTERS

Myanmar heeft op zeker vier locaties dorpen van de Rohingya-moslimminderheid met de grond gelijkgemaakt en volgebouwd met politiebarakken en andere overheidsgebouwen. Ook zijn sommige ingericht als doorgangskamp voor Rohingya-vluchtelingen. Dit meldt de BBC na een rondreis door de provincie Rakhine. 

Uit satellietbeelden bleek de afgelopen twee jaar al dat dorpen van de Rohingya in Rakhine waren vernietigd. Zo’n 730 duizend van hen vluchtten in 2017 naar Bangladesh na een gewelddadige militaire operatie van het leger die door de VN werd bestempeld als “etnische zuivering”.

Een BBC-verslaggever die onlangs met andere media Rakhine mocht bezoeken tijdens een rondleiding van de regering, zag hoe zeker vijf dorpen op de vier plekken volledig waren verdwenen. Zo hebben twee dorpen, Haw Ri Tu Lar en Thar Zay Kone, nu plaatsgemaakt voor een doorgangskamp voor Rohingya’s die willen terugkeren naar Myanmar. Dit kamp werd vorig jaar opgeleverd en moet zo’n 25 duizend vluchtelingen huisvesten. Zij kunnen hier twee maanden blijven.

De bevindingen van de BBC komen overeen met een onderzoek in juli van de Australische denktank Australian Strategic Policy Institute. Zij zagen, onder andere op basis van satellietbeelden, dat op plekken waar vroeger Rohingya’s woonden zes militaire bases waren gebouwd. Van de 392 dorpen die volgens de VN in 2017 zouden zijn getroffen, zou inmiddels minstens 40 procent met de grond gelijk zijn gemaakt. 

De regering van Myanmar heeft zich bereid verklaard een deel van de in Bangladesh verblijvende Rohingya’s weer op te nemen, maar er is tot nu toe weinig animo onder de vluchtelingen om terug te keren. Twee pogingen om een groep te repatriëren zijn de afgelopen weken mislukt. Met de rondleiding van de media wilden de autoriteiten laten zien hoe de vluchtelingen zullen worden opgevangen. Ter plekke ontkende de directeur van het doorgangskamp Hla Poe Kaung dat twee dorpen waren vernietigd om de bouw van het kamp mogelijk te maken.

Gewapende mannen lopen in 2017 in een dorp in de provincie Rakhine langs in brand gestoken huizen van Rohingya’s.Beeld AFP

Brandstichting

Waar ooit het dorp Myar Zin stond, is nu een kamp verrezen dat mede met financiële hulp van Japan en India is gebouwd. In dit kamp kunnen vluchtelingen langere tijd blijven. Overheidsfunctionarissen bevestigden ter plekke dat het dorp met de grond gelijk was gemaakt om plaats te maken voor het opvangkamp. 

De BBC-verslaggever zag ook dat het dorp Myo Thu Gyi, waar ooit ruim achtduizend Rohingya’s woonden, was verdwenen. In 2017 waren de meeste huizen platgebrand, zo zag hij toen op een andere rondleiding van de autoriteiten. De grotere gebouwen waren echter niet getroffen. Op deze plek staat nu een groot regerings- en politiecomplex.

De onderzoekers van de Australische denktank betwijfelen of de Rohingya’s weer veilig en op ordelijke wijze kunnen terugkeren naar Rakhine. ‘Uit de satellietfoto’s blijkt dat er een minimale voorbereiding is om een half miljoen vluchtelingen op te vangen’, aldus de onderzoekers. Ook wijzen ze op het geweld in de provincie en de instabiliteit van het gebied. 

Volgens VN-onderzoekers maakte het leger in 2017 op grote schaal gebruik van brandstichting om de Rohingya’s te verdrijven. Ook werd gemoord en maakten soldaten zich schuldig aan verkrachtingen. Myanmar ontkent de beschuldigingen en zegt dat het leger slechts in actie kwam tegen rebellen die aanvallen hadden uitgevoerd op de politie en legereenheden.