Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Rapport: ‘IS hergroepeert zich in Syrische kampen’

Rapport: ‘IS hergroepeert zich in Syrische kampen’
Beeld AFP

Drie maanden na hun bezoek aan de kampen in Syrië heeft de missie van VUB-professor Gerrit Loots haar rapport voorgesteld. Daaruit blijkt dat IS de uitzichtloosheid in de kampen gebruikt om opnieuw te mobiliseren. Ook OCAD waarschuwt voor ‘een nieuw Guantanamo’.

Uit het rapport dat ze in Brussel onder ruime publieke belangstelling voorstelden, blijkt dat Gerrit Loots (VUB) samen met een andere psycholoog en twee artsen in juni 41 Belgische kinderen en 14 moeders hebben onderzocht. In totaal zouden er ongeveer 150 Belgische kinderen in Syrië zitten. De missie van Loots ging naar de kampen Ain Issa, Al-Hol en Al-Roj in het Koerdisch gebied in Noordoost-Syrië. Ze stelde er ernstige medische problemen vast, zoals diarree, en een kind dat al drie maanden rondliep met een open beenbreuk.

“70 procent van de kinderen onder de vijf jaar die we hebben onderzocht, blijkt chronisch ondervoed”, zegt orthopedisch chirurg Bart Conix. “Dat zorgt voor een vertraging van de groei en ontwikkelingsachterstand voor de rest van het leven.”

Orthopedisch chirurg Bart Conix tijdens de voorstelling van het tweede rapport over Belgische kinderen in Koerdische kampen.Beeld Photo News

Het team merkte vooral een verslechtering van de psychologische toestand van de kinderen in Al-Hol, in vergelijking met het vorige bezoek van het team in oktober 2018. Al-Hol kende een sterke bevolkingstoename sinds de val in maart van het laatste IS-territorium in Baghouz.

“De kinderen bleken minder rustig en meer geagiteerd, waardoor ze bijvoorbeeld met speelgoed gooiden”, zegt psychologe Hannan Jamai, die was meegereisd. “De combinatie van psychologische stress en het gebrek aan leerstimulatie zorgt voor een achterstand in de ontwikkeling.”

Het team linkt die verslechtering aan toenemende spanningen in het kamp. IS-aanhangers zouden andere bewoners van het kamp intimideren. “IS hergroepeert zich en gebruikt de uitzichtloosheid van het kamp om opnieuw te mobiliseren”, zegt Loots.

Van links naar rechts: Hannan Jamai, Bart Conix en Gerrit Loots.Beeld Photo News

Het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD bevestigde die analyse. “We moeten leren uit de fouten van het verleden en daar geen nieuw Guantanamo laten ontstaan”, zei OCAD-baas Paul Van Tigchelt. “Hoe langer ze daar zitten, hoe groter die broeihaard van haat tegen het Westen wordt.”

Iedereen op de conferentie leek het erover eens dat de kinderen zo snel mogelijk naar België moeten komen, maar dat ook hun ouders niet straffeloos in de kampen mogen achterblijven. Daartegenover staat een verdeelde publieke opinie. En zij die erover moet beslissen, de politiek, blonk uit in afwezigheid.