Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump stuurt nationaal veiligheidsadviseur John Bolton de laan uit

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton.Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton de laan uit gestuurd. Dat meldt de president vandaag op Twitter.

en

“Ik heb gisterenavond John Bolton ervan op de hoogte gebracht dat zijn diensten niet langer nodig zijn op het Witte Huis”, aldus Trump. “Ik was het erg oneens met veel van zijn suggesties, net als anderen in de regering, en daarom heb ik John om zijn ontslag gevraagd, wat deze ochtend aan mij is bezorgd.”

Bolton zelf spreekt de versie van Trump over zijn ontslag tegen. “Ik bood aan om gisterenavond ontslag te nemen en president Trump zei: ‘we praten er morgen over’ “, aldus Bolton op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

De twee hadden het al maanden met elkaar aan de stok over buitenlands beleid en veiligheidspolitiek. Bolton geldt als een zeer agressieve beleidsman, die graag ingrijpt en zich radicaal opstelt in kwesties zoals Afghanistan, Noord-Korea en Venezuela. Trump is volgens waarnemers veel terughoudender en vindt ingrijpen in buitenlandse conflicten gauw veel te duur of totaal niet relevant.

Trump heeft nu al drie Nationale veiligheidsadviseurs versleten. De eerste twee waren Michael Flynn en Herbert McMaster. Bolton trad in april vorig jaar aan.

De Amerikaanse president kondigt nog aan volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur te zullen benoemen.