Direct naar artikelinhoud
Streaming

Apple TV+ bindt vanaf november strijd aan met Netflix

Apple CEO Tim Cook kondigt de lancering van Apple TV+ aan tijdens een event in Cupertino, Californië.Beeld AFP

Apple bindt vanaf 1 november officieel de strijd aan met Netflix en Disney. De streamingdienst Apple TV+ wordt dan in honderd landen gelanceerd. Ook België mag de streamingdienst dit najaar verwachten.

Kleine verrassing in de zaal, toen Apple CEO Tim Cook tussen de soep en de patatten - in dit geval de nieuwe  iPhone 11 en gamingplatform Apple Arcade - nog een andere aankondiging deed. Apple TV+, de nieuwe streamingdienst waarover in maart voor het eerst gecommuniceerd werd, zal op 1 november al gelanceerd worden in honderd landen.

Opvallend daarbij is de maandelijkse kostprijs, die met 4,99 dollar of omgerekend 4,50 euro een pak lager ligt dan de goedkoopste abonnementsformules van concurrenten Netflix (7,99 euro) en Disney (6,99 euro). Wie een Apple-product koopt, zal er ook meteen een jaarabonnement bij krijgen.

Cook bracht daarnaast nog een gloednieuwe trailer mee van ‘See’, een serie over een Aarde waar iedereen blind is geworden met in de hoofdrol Jason Momoa (Aquaman, Game of Thrones). Ook ‘The Morning Show’ met Jennifer Anniston zal te zien zijn op Apple TV+, en in maart kondigden Steven Spielberg, Oprah Winfrey en JJ. Abrams eigen projecten aan voor de streamingservice.

Drie camera’s

De Apple CEO heeft daarnaast nog een rist nieuwe producten aan het publiek getoond: een nieuwe Watch (Series 5) met meest opvallende kenmerk dat het scherm voortaan altijd aan staat. Verder een nieuwe iPad met 10,2 inch scherm en uiteraard de nieuwe iPhone 11. Deze komt in drie varianten: de gewone 11 (opvolger van de Xr), 11 Pro (opvolger van de XS, goedkoopste versie 1159 euro) en de grote 11 Pro Max (opvolger van de XS Max, minimaal 1259 euro). Alle draaien op de nieuwe A13-chip. 

Aan de buitenkant zijn er geen spectaculaire veranderingen; Apple borduurt nog steeds voort op het ontwerp van de iPhone X uit 2017. Apple legt veel nadruk op de verbeterde camera’s. De gewone 11 heeft er nu twee in plaats van één, terwijl de Pro er drie heeft. Apple volgt daarmee de concurrentie, zoals Huawei en Samsung.